1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Autocad de Arc Komutu Nasıl Kullanılır?

Autocad de Arc Komutu Nasıl Kullanılır?
autocad-da-arc-ve-ya-yay-komutu
0

Arc ve ya yay komutu AutoCAD ‘ın en çok kullanılan komutlarındandır. Ekranda yayı oluşturmak için baş, orta ve son değerlerine ihtiyaç duyar. Bunun yanı sıra açı, mesafe, yay uzunluğu ve bunların kombinasyonu olan çok farklı şekillerde yay çizilebilir.

Yayların çizilme şekilleri değişse de ekran çıktıları arasında bir fark yoktur. Arc komutunun diğer versiyonlarını sırası ile inceleyelim.

3-Point: AutoCAD ‘da en çok kullanılan yay biçimidir. Çizmek için yay başını, ortasını ve ye sonunu göstermek gerekir. İki tane alt komutu vardır. Bunlar Center ve End ‘dir. Center seçilirse yayın merkezine göre yay çizimi devam eder. Eğer End seçilir ise yayın ucuna göre çizime devam edilir.

Start, Center, End: Yay çizmek için yayın başının sonunun ve yay merkezinin gösterildiği biçimdir. İki alt komutu vardır. Bu komutlar ikinci tıktan sonra ortaya çıkar. Birincisi Angle ‘dir. Yani bu komut çalıştırıldıktan sonra 1 Enter yapılırsa ve ya CTRL tuşuna basılı tutulursa yay diğer yönde çizilecektir. İkinci komut ise Chord Length ‘dir. bu komutun işlevi Angle ‘ye benzer. Fakat bunda yayın ilk iki gösterilen alan kadarı çizilmiş olur ve kullanıcı küçük kısmı belirler.

Start, Center, Angle: Yayın başının sonunun ve açısının belirtildiği yay çizme biçimidir. Bu sistemde üçüncü nokta yerine açı değeri verilir. Close yani kapat dışında bir alt komut içermez.

Start, Center, Length: Bu sitemde yayın başı, merkezi ve de baş ve son arasında ki uzaklık verilir ve yay buna göre çizilir. Herhangi bir alt komut çalıştırmadan CTRL tuşuna basarsanız yay aksi yönde çizilmeye başlayacaktır.

Start, End, Angle: Başlangıç, bitiş ve ara açının verildiği yay biçimidir. Start, Center, Angle yapısına benzer. Herhangi bir alt komutu yok ama direkt CTRL tuşuna basılı tutulursa yay aksi yönde çizilir.

Star, End, Direction: Bu komut baş ve sonu belirlemenizi sağlar. Fakat daha sonraki istediği şey yayın eğimine göre çizileceği yön. Bu işlev daha önce ki komutada CTRL tuşunun yaptığı işleve benzer.

Start, End, Radius: Bu yay biçimi baş ve sonu belirtmenizi ister. daha sonra da yay merkezi ile yay başlangıcı arasında ki uzaklığı belirtmenizi ister.

Center, Start, End: Bu yay biçimi yayın merkezi ucu ve başı arasında çizilir. AutoCAD çiziminiz de yaynızın merkezine göre bir yay çizecektir. Start, Center, End komutunun alt komutları da burada vardır ve ayın işlevi yürütür.

Enter, Start, Angle: Yay çizme mantığı şu şekildedir. Önce yayın bitişini ister. sonra yayın başlangıcını. En son da yayın baş ve sonu arasında ki yay uzunluğuna göre yayı çizer. CTRL tuşuna basılı tutulur ise yay ters yönde çizilebilir.

Center, Start, Length: Başı ve merkezi bilinen bir yayı uzunluğuna göre çizer. Yani belirleyici kriter yayın uzunluğudur. CTRL tuşuna basılı tutmak yayı ters çizmenizi sağlar.

Continue: İki tık ile yay çizer. Yayın belirleyici etkeni baş uç arasında ki dik mesafedir. CTRL tuşuna basılı tutmak yayı ters çizmenizi sağlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir