1. Anasayfa
  2. Teknoloji

İlk Sunucu Sistemleri Nasıldır?

İlk Sunucu Sistemleri Nasıldır?
ilk sunucu sistemleri
1

İlk sunucular bilgisayar ağlarının çıkması ile birlikte oluşmaya başlamıştır. Mainframe’ler sunucu sistemlerinin ilk hatalarındandır. Mainframeler o dönemin bilgisayarlarından çok da farklı sayılmazlardı. Farkı (o döneme göre) bir kaçının bir arada çalışabilmesidir. Yani Mainframelerden birkaç tanesi bir araya getirilerek bir bilgisayar gibi çalışması sağlanabilir.

Uzun bir süre bu sistemler monitör ve klavyesi olmadan çalıştı. Bir çok kişi tarafından programlanıp çalıştırılıyordu. Daha sonradan ekran ve klavye eklenerek kontrolü kolaylaştırıldı.

Mainframelerde kullanılan yazılımlar bunu kullanan ekipler tarafından yazılıyordu. Bu sisteme bağlanmak için Dumb terminal isimli bir terminal kullanılması gerekiyordu. Dumb terminaller hdd ve ya işlemci barındırmazlar. Bunlar sadece sunucuya giden köprü görevi görürler.

Dumb İngilizce’de aptal anlamında gelir böyle isimlendirmemesinin sebebi ise işlemci ve hdd gibi elemanlara sahip olmamasıdır.

Bu sistemin ne kadar pahalı olduğunu anlatmaya kelimeler kifatesizdir. Bu nedenden bir çok kurum ve firma bu sistemleri kullanamazdı. Bu pahalılık olayına karşın normal bilgisayarların güçlü versiyonları geliştirilip sunuculara dönüştürüldü.

Bu yeni nesil sunucular milyonlara hitap edebilen bir kullanıcı kapasitesine sahiptir.

Günümüz sunucularına yardımcı olan sadece kendi güçleri değildir. Kullandığımız bilgisayarlar da sunuculara işlem gücü bakımında yardımcı olur. Şöyle ki işlem yükü ağır olan bir olay yürütüleceği zaman bu işlem client yani bilgisayarda gerçekleştirilip veriler sunucuya yazılır. Böylece sunucular gereksiz işlem yükünden kurtulur.

Günümüz sunucuları ise oyun, render, banka hesapları gibi bir çok işlem yapabilir. Ama aranan ilk özellik işlem yükü değil güvenlik olmuştur. Çünkü sunucularda barındırılan verinin değeri arttıkça bu sunuculara yapılan saldırılar da artmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 20 Nisan 2022

    Teşekkürler. Bu benim. İçin. Önemliydi gerçekten. Öğrendiğim. İyi oldu harikasınız. 👍

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir