1. Anasayfa
  2. Tarih ve Coğrafya

İncili Çavuş Kimdir?

İncili Çavuş Kimdir?
İncili Çavuş
2

İncili Çavuş, Kayserili bir mizahçıdır. 16. yy da Kayserinin Travşın köyünde doğduğu söylenmektedir.

Kimdir?

Türk mizah kültüründen birsisidir. Kimliği hakkında çok az şey bilinir. Çeşitli bölgeler İncili Çavuşa sahip çıksa da genel olarak Kayserili olduğu bilinmektedir. Esas adı Mustafa Çavuştur. Osmanlı İmparatoru 1. Ahmet döneminde yaşamıştır. Öldükten sonra İstanbul da ki Edirnekapı mezarlığına defnedilmiştir.

İkinci bir rivayete göre isminin Firuz Ağa olduğu ve Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşadığı söylenmektedir. İncili köyü yakınlarında ki bir bölgenin Feriz Ağa mağaraları diye isimlendirilmiş olması bu teoriyi desteklemiştir.

İncili çavuş iyi öğrenim görmüş Arapça ve Farsça bilen zeki, hazır cevap ve bir devlet adamıdır. Tarihçi Naima İncili Çavuşun Osmanlı İmparatoru 4. Murad döneminde İran’a elçi olarak gönderildiğini zekası ile Osmanlı lehine barış anlaşmasını sağladığını kaydetmiştir.

İncili çavuş kendisinin içinde olduğu pek çok hikaye konu olmuştur. Bu yüzden bir komedi karakteri de sayılır. Hikayeler genellikle saray çevresinde geçer.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Benim çocukluğum İncili Çavuşun hikayeleriyle geçmiştir. Köyümüz onunkine komşuydu o yüzden büyüklerimiz hakkında çok şsy anlatırlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir