1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

Dingonun Ahırı Deyimi Nedir?

Dingonun Ahırı Deyimi Nedir?
at-resmi
0

Eskinden Beridir “Burası Dingonun Ahırı mı?” deyimi ile karşılaştık durduk. Bazen bilerek bazen bilmeyerek daldığımız yerlerde bize söylendi ve ya biz birilerine söyledik. Peki gerçekte bu deyimin anlamı nedir? Dingonun Ahırı deyimi aslında Osmanlı İmparatorluğuna dayanmaktadır. Hikayesi de oldukça ilginçtir.

Osmanlı İmparatorluğunda, O zamanın İstanbul’unda tramvay sistemleri yeni hizmet vermeye başlamış lakin motorlar henüz icat olmamıştı en azından verimli bir modelini kimse ulaşım araçlarına entegre etmemişti. Peki tramvaylar nasıl mı çalışıyordu? Tabi ki tramvayları da atlar çekiyordu. Önde Atlar bağlı olan eski model tramvaylar İstanbul’un bir o köşesine bir bu köşesine tüm gün koşuşturup duruyordu.

Dolayısı ile yorulan atlar içinde bir dinleme yeri gerekiyordu. Taksim meydanına yakın bir yerlerde de at ahırları bulunuyordu. Bu ahırlardan bir tanesinin sahibi de bir Rum’du. Bu adamın adı da Dingo’ydu.

Not: Eğer merak ediyorsanız bu gün ki konumu Taksim Sular İdaresi ile Fransız konsolosluğunun arasında durmaktadır.

Rum asıllı Dingo eğlence düşkünü bir adammış ve her akşam bir o meyhane bir bu meyhane vakit geçiriyormuş. Dolayısıyla da ahıra kimin gelip kimin gittiği, hangi atın girip hangi atın çıktığı da pek takip edilmiyormuş. O dönemin insanları bu durumdan esinle “Burası Dingonun Ahırı mı?” demeye başlamış. Bu olay söylene söylene deyimleşmiş ve bu günlere kadar ulaşmayı başarmış.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir