İki tür hikaye yazımı vardır, ilki planlı ikincisi spontane, planlı olay örgüsünde bütün ipler yazarın elindedir ve olay örgüsü hakkında bir plan oluşturur, “hikaye burada başlıyor, şurada ilerliyor, şurada kırılıyor, şurada bitiriyor, karakterler şunu yapıyor, aksini yapamaz benim istediğim gibi davranır.” gibi yani bütün ipler yazarın elindedir.
Spontane olay örügüsü ise çok kaotiktir ama istenildiği gibi şekillendirilebilir, mesela olay örügüsü ilerlediği sırada birden bire bir karakter çıkar ve hikayenin tamamen seyrini değiştirecek bir hareket yapar.
Bu hakeret yüzünde ana karakter amacından sapar ve olaylar kontrolden çıkar, o noktadan sonra bütün planlı hikaye çöpe atılır ve karakterlere göre hikaye yazılmaya başlanır.
Yani karakterlerin vereceği gerçekçi kararlara göre olay örgüsü gelişir ve şekillenir, böylelik yazarın kontrolü hikaye’den uçup gider, hikayeyi artık karakterler yönetir ve hikaye bir noktadan sonra hiç istenmeyecek noktalara gelir.
Bunun ardından ise yazar sadece ekrana bakar “Ne oluyor ya, aklımdaki böyle bir şey değildi, ne- nede- ne ara- kim ? Ne oluyor lan !” yazar böylece cidden çok zor bir duruma düşer hikaye’nin ellerinden kayıp gitmesini ister, üstelik bunun sorumlusu sadece kendisinin yaptığu bu tercihtir.
Spontane olay örgüsünün artıları vardır ama eksileri çok çok daha fazladır.
Artı olarak olay örgüsünde zor durumda kaldığın vakit gökten bir silah düşürüp kendini kurtarabilirsin yada alternatif bir çok sonuca çok daha müsait olursun, karakterleri istediğin gibi geliştirebilirsin.
Eksi olarak hikaye’nin sana değil senin hikayeye uyman gerekmektedir, yani karakterlerin kişiliklerine uygun hareketler yapmalısın, bunun sebebi ise sen spontane bir karakter gelişimi yaptığın için karakteri istediğin gibi şekillendiremezsin, karakterin kendisi istediği gibi gelişir yani kontrol senden gider.
Bence bu ikisini harmanlamak daha mantıklıdır, bir noktada ana karakter çıkamayacağı bir duruma girdi diyelim, bir patlama olur ve karakter oradan kurtulur, ardından bu patlamayı olay örgüsüne yedirirsin.
“Patlama oldu çünkü sen şunu yaptığın için şu oldu ve beklenmedik bir anda patlama gerçekleşti.”
Böylelikle bütün olay örgülerine önceden alt yapı hazırlamak zorunda kalmazsın, bu alt yapıyı “Bu sırada.” yada “Bir süre önce” başlığı adı altında olay örgüsüne sonradan yedirirsin.
Böylelikle olay örgüsünde değiştirmek istediğin bir şey varsa bunu kullanıp hem mantığa oturtursun hem de gizem unsuru yaratıp heyecanı arttırırsın.
Planlı daha iyi.
Teşekkürler