1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Web Sitesi Nasıl Açılır?

Web Sitesi Nasıl Açılır?
web sitesi
2

Dünyada milyarlarca Web Sitesi vardır ve hepsinin temel mantığı aynıdır. Bir Domain yani alan adı ve bir hosting yani barıdırılan yere konumlandırılmış web sitesi kodlardır.

Web sitesi açmak için en temelden 3 öğeye ihtiyacınız var amaçlarını basit bir örneklem ile açıklayalım.

Domain

Domain, Web sitenizin barınacağı ismidir. Örneğin www.yurl.net bir domaindir. Bunu bir çeşit tapu olarak düşünebilirsiniz. Yıllık olarak bu isim kiralanır ve kirasını ödediğiniz müddetçe hiçbir güç elinizden alamaz. Bazı alan adlarının değeri milyonlarca doları bulabilir. Düşük fiyatlara kayıt edilir ve alan adının değeri ne olursa olsun yenileme maliyeti yine de düşüktür.

Hosting

Hosting, Web site kodlarını yükleyeceğiniz alandır. Bir sunucu firmasından bir yer kiralarsınız ve kodlarınızı buraya yüklersiniz. Örneğin 2 GB alanı olan bir hosting kiralarsınız ve 2 GB’lik resim ve kod yükleyebilirsiniz. Bu alanın kapasitesi, gücü gibi şeyler parasına göre ayarlanabilir. Bu kısmı bir arazi olarak düşünebilirsiniz üstüne istediğiniz şeyi inşa edebilirsiniz. Bir blog ya da sosyal medya ağı olabilir.

Web Sitesi Kodları

Şimdide alanınız üzerine inşa edeceğiniz sitenin kodlarına ihtiyacınız var. En basit kodlama tekniği HTML’dir. Basit olduğu kadar güçlüdür. Hatta HTML olmadan hiçbir site çalışamaz. Kodlama bilmeyenler hazır kodları indirip bu alana yükleyebilir. WordPress, Jomlaa, Drupall gibi hazır ve bedava içerik yönetim sistemleri mevcuttur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Web site açmayı düşünüyordum ama nasıl yapacağımı bilemediğim için kararsızdım. Paylaşım çok faydalı oldu güzel anlatılmış teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir