1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

Sümer Mitolojisinde Tanrıların Tanrısı: ANU ‘yu Tanıyalım.

Sümer Mitolojisinde Tanrıların Tanrısı: ANU ‘yu Tanıyalım.
2

Sümer Mitolojisi, fantastik ve doğaüstü olaylar ile dolu bir hikayedir. Sümer tanrılarına geçmeden önce bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Sümer kültürü dünyada ki en eski kültür olduğundan ve ilk yazılı kayıtlar Sümer kayıtları olduğundan diğer tüm kültürlerin atası sayılır. Yedek kaynak olmadığından bu öğeleri karşılaştıracak ya da doğrulayacak bilgiye sahip değiliz. Bu güne kadar gelen tüm bilgiler kırık kil tabletlerden ve devamındaki hikayelerden edinilmiştir.

sümer mitolojisi - anu

Anu Kimdir?

Anu, aynı zamanda Anunnakunun ve An olarak da tanınan Sümer tanrısıdır. Anunnakunun diğer pek çok mitolojide olduğu gibi bir baş tanrıdır. Yunanların Zeus’u, İskandinavların Odin’i ve Türklerin Kayrası ile benzer özellik ve yeteneklere sahiptir.

Anu, uzun zaman önce tek başına vardı. Efsanelere göre gökteki yıldızları ve diğer şeyleri yarattığı anlatılır. Sığır ve Boğa boynuzu ile simgelense de insanların arasında bir çakal şeklinde gezdiği anlatılmıştır. En güçlü üç Sümer tanrısı olan Anu, Enlil ve Enki var olan her şeyin üstündeydi. Anu’nun yeri hiç şüphesiz bu üçünden de üstündü. Enlil, havaya hükmeden, Enki ise toprağa hükmeden diğer tanrılardır. Anu en üstte bulunur.

Anu’nun hikayeleri Sümer, Babil, Akad ve Uruk kültürlerinde yer almaktadır. Onun kudretinin sınırı olmadığı söylenirdi. Çoğu tanrı zaman içinde mürit kaybetse ve şehrin yıkılışı ya da işgal gibi şeyler ile unutulsa da Anu aktarılmaya devam etmiştir.

Anu ya ait olduğu bilinen bir gök boğası olduğu bilinmekledir. Bu boğa Uruk mitolojisinde Kral Gılgamış’ın üstüne salınmıştır.

Ayrıca Anu’nun hikayelerde bir de kızı bulunmaktadır. Bu kız da aşk tanrıçası İştar’dır. Diğer bir adı ile İnanna ‘dır.

Kaynaklar:

Sümer tanrılarına dair bilgilerin kesin olan kısımları Sümer tabletlerinden elde edilmiştir. Bunun dışında yarı kesin olan ve anlatıldıktan yıllar sonra yazıya geçen kısımları ise Gılgamış destanından elde edilmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. oldukça ilginç, eline sağlık hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir