1. Anasayfa
  2. Anime

Shingeki No Kyojin (Attack on Titan) İncelemesi

Shingeki No Kyojin (Attack on Titan) İncelemesi
7

Sonunda ön yargılarımı kırıp animeyi izledim ve ben bu animeye bayıldım.

@Slayer

Not: Genelde karakter tanıtımı yaparım ama bu sefer karakterleri yazmaya gerek duymadım, çünkü üşendim. Bir de çok ünlü olduğundan herkes biliyor.

Shingeki No Kyojin Konusu

Attack on Titan - Shingeki No Kyojin

Animemiz 845 yılında geçmektedir, bundan tam 100 yıl önce insanlık nereden geldiği belli olmayan devler ile karşılaşır, bu devlerin amacı beslenmektir.

Ürüyemezler, dışkılayamazlar yada herhangi bir insani davranış göstermez yada hayvansal davranış, saf devlerin tamamı beyinsiz canlılardır.

Böyle bir dünya’da insanlık eldia adlı bir ırktan gelmektedir ve eldialılar yaşadığı dünya’nın sadece duvarlar’dan ibaret olduğunu sanan ve etrafının gündüzleri insan yiyen devler ile dolu olan bu dünya’da eren, mikasa ve armin adında 3 arkadaş duvarın ötesini merak eder.

Özellikle eren, duvarın ötesini en çok merak eden odur, bu yüzden eren, mikasa ve armin duvarın ötesine geçebilecek askeri birlikteki tek bölük olan keşif birliğine katılmaya karar verirler.

Mikasa, Eren’e deli gibi aşık olduğu için katılır, armin ise kitaplarda tasfirini okuduğu denizi görmek için katılır eren’ninde en büyük amacı özgürlüktür.

Bakınız: Attack On Titan (Wikipedia.Org)

Shingeki No Kyojin Yorumum

Shingeki No Kyojin

Bu anime mükemmel olacakken son dakikalarda aceleye getirmeleri yüzünden aklımda her daim vasat bir anime olarak kalacaktır, sebebi ise bir görsel öğesini iyi yapan bence kesinlikle başlangıç ve sonudur.

Shingeki No Kyojin’nin başlangıcı klasik diyebileceğimiz bir başlangıç, ana karakterin gündelik ilginç olmayacak hayatını deneyim eder, ardından bu an gündelik hayatın bir parçası olur.

Yani karakter hayatında kritik bir şeyi kaybeder yada elde ve hayatı kalıcı bir şekilde değişime uğrar, bu yolculukta ise karakter sürekli kalkar, düşer, sevinir, ağlar, aşık olur, ölür, geri canlanır vb klasik herhangi bir ana karakterin yaşaması gereken şeyleri yaşar.

Ama bu durum Shingeki No Kyojin’de birazcık farklı, sebebi ise bu anime yazar yüzünden sonuna kadar “size acıyı tattıracağım” diye hikayenin içine sokmak istiyor.

Ancak bir noktadan “eee yeter anladık samanyolu dizilerine döndü hikaye.” diyorsunuz çünkü anime sürekli ama sürekli acıyı tattırma peşinde olan askeri bir anime.

Birde çok gariptir animede olaylar çok hızlı gelişiyor, yani 2.sezondan sonra hızlı gelişiyor birde manga var, manga’da ise olaylar çok daha kaotik, yani son bölümlerde olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki “Oha, bir dur be motorun soğusun.” dedim.

Hikaye’de ben koptum sebebi ise aşağıdaki anlattığım lore’un sanki 10 yaşında aptal bir velet yazmışda yazar “kırmayalım be” diye bu berbat kesik ve tutarsız lore’u bize yedirmeye çalışmış.

Şimdi lore hakkında bir yorumda daha bulunacağım.

Lore’da karl fritz ymir’i köpeklere yem etmeden önce ona özgürsün dedi.

Bu “Özgürsün” sözünü kendine göre “Ya aslında orada ima da bulunuldu yani orada aslında ona özgürlüğünü vermiyor bunda anlaşımayacak ne var ?” diye saçma sapan bir şekilde yorumluyor aot weebleri            .

Hayır, karl fritz sözlü olarak neyi ima ederse etsin bu kız o imayı anlamak zorunda falan değil, bunu düz bir şekilde yorumlayıp özgür bir kız olarak yaşayabilirdi.

Bu söz animenin içine etmiş sebebi ise bu lore baştan savma üzerine hiç düşünülmemiş berbat bir olay örgüsü, öncelikle, karl ve ymir kim ?

Bu karakterlerin motivasyonları neler ? Nasıl doğdular, nasıl olaylar geçirdiler, hangi olayları yaşadılar da bu noktaya geldiler ?

Mesela ymir, ymir neden karşı çıkmadı bu suçlamalara ?

Yada karl bu herif neden bu narsist bir diktatör oldu ?

Nasıl bir hayatı olduda bu kadar acımasız oldu ?

Cevap yok tabi, çünkü yazar ya sallamadı bu lore’u yada çok daha kötüsü aklında sağlam bir lore vardı ama onu yetiştiremedi.

Shingeki No Kyojin’nin LORE’u (Orijin Hikayesi)

Shingeki No Kyojin

Bir zamanlar ismi bile belirtilmeyen bir köyde yaşayan Ymir adında sarışın kızın köyünün kendisine Eldia diyen bir ordu tarafından köleleştirilmesi ile başlar.

Bu köleleştirmeyi yapan kişi eldia ırkının narsist, kişilik yoksunu, hiç bir ideali bile olmayan kralı karl fritz’ten başkası değildir.

Karl fritz bir gün köyün ambarından bir domuzun kaçtığını öğrenir.

Domuzu kimin serbest bıraktığını halka soran karl herkesin nedensiz bir şekilde ve muhtemelen olaydan karl fritz bahsetmese haberi dahi olmayacak ymir’i suçlar.

Karl nedense ymir’i direkt idam etmek yerine canı sıkılmış olacak ki ymir’e “özgürsün” deyip kaçma fırsatı verir.

Ymir kaçmaya çalışır ancak yolda bacağına ve koluna birer tane ok yer.

Ancak nasıl bir tesadüfse önünde bilmem ne kadar büyüklükte bir ağacın içine girer.

Ancak girince oradanın içinde bulunan bir nehir kayarak düşer.

Bu düşüste boğularak öleceği sırada tesadüfe bak ki orada yoktan var olan “ben buradayım!” diye parlayan bir parazit ymir’in omurgasına yapışır onu ilk titan yani kurucu yapar.

Ondan sonra ymir gerizekalı olacak ki bilmem kaç yüz metrelik kurucu titan dönüşüp kaçmak yada gidip köyün elekten geçirmek yerine sahibi karl fritz’e geri döner.

Karl bu titan gücü bir çok savaşı tek atarak alır, karl “başarısından” dolayı ymir’e bir ödül verir.

Bu ödül ise ymir’in karl tarafından döllenmesi ve maria, rose ve sina 3 tane kızı olur.

Bu isimler bildiğimiz paradis adası surlarının isimleridir.

Bir gün karl tahtında sessiz sakin bir şekilde otururken bir asker karl’a mızrak atar öldürmek için.

Ancak ymir karlın önüne atlar ve mızrağı kendisi yer, ymir öldükten sonra ise bu titan gücünün elinden yani eldia ırkından gitmemesi için karl ymir’in cesedini kızlarına çiğ çiğ yedirtir ve bol bol çocuk yapmalarını vasiyet olarak bırakır karl yaşlılıktan ölmeden önce.

Böylece titan güçleri erenin nesline kara ulaşır.

Bu kadar basit, bu kadar üzerine düşünülmemiş saçma sapan bir lore işte aot’un lore’u.

Shingeki No Kyojin Değerlendirmem

Shingeki No Kyojin

Hikaye:

“Hikayen Grisha yeager ve sonraki nesillere gelince güzelleşiyor, öncesi yani marleylilerin berbat geçmişi.

Karakter yoksunu eldia kralı ve aşalık bir köle olarak tasarlamış berbat bir karakter olan ymir var.

Grisha’dan öncesin berbat karakterler var.”

Evren:

Ana fikirlerin adam akıllı işlenmediği, her şeyin olduda bittiye gelmesi bu animeyi çekilmez yapıyor.

Evrenin zaten başlangıcı tutarsız ve berbat.

İşleniş:

Mangaka bir şeyleri yetiştiremedi mi bilmem ama bir sürü boşluk var ve bu boşluklar yüzünden hikaye oldu da bittiye geliyor.

Puanım:

Benim Kişisel Puanım: 3/10

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (7)

  1. Giderek kendini bozan bir anime oldu.

  2. 10 Şubat 2022

    weRWYkFXN

  3. 8 Şubat 2022

    Aynen haklıymışsın, hikaye çok kötü bir şey mi yetiştiremediler, yada mangaka bu kadar vizyonsuzmuydu bilmem ama bu anime cidden tutarsız evreni ile zırt pırt değişen ortam teması ile gelişmeyen berbat yan karakterleri ile vasatın altında bile olacak bir anime ama sahnelerin çizimi yani görsellik yüzünden izlettiriyor kendisini sadece.

    • Kesinlikle aceleye getirmişler. Çok tuttu diye evreni sonradan genişletmeye çalışmışlar. Mangka itiraf etse eminim başta böyle kurgulamamıştır.

  4. AOT evreninin ilk 2 sezonunu izledim. Lakin bu süre içerisinde gerçekten konunun nereye gideceğine dair hiç umudum yoktu. Bireylerin dönüşebilmesi bunu deney ürünü gibi gösteriyordu ama çağ uygun değildi. Atlı sahneler için aşırı zaman harcanmıştı vs…

    Sonunda bıraktım, sonradan bir sürü spolier yedim. Şu noktada fark ettim ki haklıymışım. İyiki bırakmışım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir