1. Anasayfa
  2. Sanat ve Edebiyat

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
0

Okumak Neden Önemlidir?

Kitap okuma, muhtemelen bir insanın kazanacağı en önemli alışkanlıklardan bir tanesidir. Bu cümleyi hemen hemen herkes onaylar ama yine de uygulayan sayısı 1/10 oranındadır. Genellikle ebeveynler çocuklarının kitap okumamasından şikayet ederken kendileri de okumazlar. En rahatsız edici durum ise son yıllarda özellikle sosyal medyanın yayılışı ile ebeveynlerinde artık şikayet etmiyor olması.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmış bireyler ve toplumların ilerlemesi tabi ki diğerlerinden fazladır. Nasıl bir farkı olduğunu şöyle açıklayalım. Okuma/Yazma bilmeyen bir insan ile bilen arasındaki fark ne kadar ise okuyan ve okumayan bir insan arasındaki fark da o kadar fazladır.

Kısacası Okuma/Yazma alışkanlığı kazanmış birisi toplumun 9/10 ‘unu cahil olarak görebilir ve haksız da değildir. Kişisel deneyimler, başarılar ve yetiştirime tarzı belli farklılıklara sebep olsa da çözüm değildir. Kitap okumuyorum ama kendimi geliştirdim diyen birisi şekersiz kek yaptığını iddia eden birisine benzer. Ana konuyu kaçırmıştır. Dahası okumadığı için neyi kaçırdığını bilmemektedir.

Nasıl Başlanır?

Kitap okuma alışkanlığını kazanmanın en iyi yolu hoşunuza giden şeyleri okumaktır. Kişiler genellikle yarar getireceğini düşündüğü şeyleri okumaya çalışır ve kısa sürede bırakır. Bu da zamanla tümden okumayı bırakmaya kadar gider. Örneğin ben Polisiye türünü severim ama okumam gereken kitapların kişisel gelişim odaklı olduğunu düşünüyorum. Birilerinin deneyimlerini deneyim olarak yazdığı bir kitabı yani kişisel gelişim kitabını okumaktansa Polisiye okursam zaten bir deneyim kazanır mıyım? Evet kazanırım. Çünkü burada ki asıl konu okumaktır.

İkinci en önemli tavsiyemiz ise günde bir sayfa olsun okuyun. Zamanla arttığını kendiniz de fark edeceksiniz.

Hiçbir şey Hatırlamıyorum.

Kitap okumaya negatif bakan insanların genel savunması bir şey hatırlamadıklarıdır. Bu kişiler nedense bir macera romanından sınava gireceğini düşünmektedir. Oysa ana konuyu hatırlasalar yeter hatta hatırlamasalar bile olur. Kitap okumanın amacı ufkunuzu genişletmektir. Karakterleri hatırlamak tamamen ayrı bir şeydir.

Bir ay önce ne yediğiniz hatırlamadığınıza eminim ama o yemekten pek çok fayda gördünüz. Bu kitap okumak için de geçerlidir hatırlamıyor olmanız yararsız odluğu anlamına gelmez. Okumaktan asla vazgeçmemelsisiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0)

  1. Bence okuyarak. Nasıl dediğinizi duyar gibiyim. Spor yapmak gibi düşünün. Tek yolu hareket etmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir