1. Anasayfa
  2. Anime

Pokemon Türkiye’de neden yasaklanmıştı?

Pokemon Türkiye’de neden yasaklanmıştı?
1

Kısaca: Animede Ash Ketchum isimli ana karakterin Pokemon Ustası olma yolundaki maceraları anlatılır. Kendisine Pokemonları ve birkaç arkadaşı da eşlik eder.

Dünyada hayranlıkla takip edilen ve çokça sevilen Pokemon Türkiye’de de çocukları ekran başına sabitlemeyi başarmıştı ve döneminde reytingleri ile zirveyi oynuyordu, merakla takip edilen çizgi film hakkında döneminde “zararlı” haberleri yapılırken üstüne üstlük “Ferhat Ağırbaş” adlı 4 yaşında bir çocuğun 7. kattan “ben pokemonum” diyerek (ironiktir ki pokemon animede de uçamamaktadır.) camdan atlaması da habercilere iyi bir içerik olmuştu.

kxFmBpvcmFmjmuFx 635974372992938406

Durum hakkında çocuğun annesinin sözleri de şu şekildeydi;

‘’Bu durum nereye varacak? Her anı Pokemon’la geçiyor. Televizyonda izledikten sonra ortalıkta satılan oyuncakları, broşürleri alıyor. Şu an hasta yatağında bile, Pokemon Taso denilen oyuncağı elinden düşürmüyor. Yetkililerin buna bir çözüm getirmesi gerekir.’’

Olaydan sonra bu “yasaklama isteği” İtalya basınına kadar gitmişti, yayınlanan haberde RTÜK’ün çocuklarda şiddet duygusunu körüklediği ve eğitici olmadığı bahanesiyle Pokemon’u yasaklamak istediği vurgulanmıştı. Sonrasında ise RTÜK kararı ile o dönem Pokemon’u yayınlayan ATV’ye 1 günlük ekran karartma cezası verilmişti. Kaza geçiren çocuklar sanki pokemon için atlamış gibi gösterilmişti sadece Ferhat değil aynı zamanda bir kız çocuğunun da 5. kattan düşmesi pokemona yorulmuştu ve Pokemon’un çocukları kötü etikleyen bir şey olduğuna karar verildi. Olayın ardından psikiyatristler çizgi filmi yayından kaldırmanın çözüm olmayacağını söylese de yetkililer buna kulak asmamış, “Çocukların ruh sağlığını bozduğu” gerekçesiyle animeyi yayından kaldırmıştı. Bu sebeple eski bölümleri yayınlanmaya devam etse de yaklaşık 8 sezonu Türkiye’de hiç yayınlanmamıştı. Böylece koca bir nesilin favorisi ekranlara elveda demiş ve bir nesil çizgi filmini yarıda kesmek zorunda kalmıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Olan Pokemon ‘a oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir