1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

Hacerü’l-Esved nedir?

Hacerü’l-Esved nedir?
Hacerü'l-Esved
0

Hacerü’l-Esved, Kabe taşı ya da Ruhul Esved olarak da isimlendirilen Suudi Arabistan da ki Mekke kentinde bulunan siyah bir taştır. İslam inancına göre taşın Cennetten geldiğine inanılır. Kabe’nin içinde olduğundan Hacca giden herkes taşı görebilir. Hac da yapılan Tavaf’ın başlangıç hizası olarak kabul edilir. Tavaf da 7 defa Kabe’nin ve doğal olarak taşın etrafında dolanılır.

Hacerü’l-Esved taşı Kabe’nin duvarında gümüş bir hazne ile korunur durumdadır. Hacerü’l-Esved kelime anlamı itibari ile Siyah Taş demektir. Taşın İslam’ın 4 büyük meleğinden birisi olan Cebrail tarafından getirildiği ve insanların günahları dolaysıyla kararana kadar beyaz olduğu rivayet edilir.

Hacerü’l-Esved Cennetten indirildi. Sütten daha beyazdı, fakat onu Âdemoğlunun hatâları kararttı. Tirmizî,

Tirmizî, Hacc:49

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in Hacerü’l-Esved taşını öptüğü söylenir. İslam’ın ilk 4 büyük halifesinden olan Hz. Ömer’in taşı öpüp ve “Çok iyi bilirim ki, sen zararı ve faydası olmayan bir taş parçasısın. Eğer Rasûlullah öpmemiş olsaydı seni asla öpmezdim” dediği rivayet edildiğinden İslam ve İnananlar açısından çok önemlidir.

Ortalama 50 cm boyutlarınadır. Müslüman olmayan pek çok kişiye göre bir meteor parçasıdır. Bilinmeyen sebeplerle zamanında 4 küçük parçası kırılmıştır. Bu parçalar İstanbul’da bir müzede saklanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0)

  1. 24 Şubat 2023

    İnternette bir yerde bir göktaşı olduğunu görmüştüm. Zaten islamiyette de dünyadan değil diyor. Mantıken her iki türlü de doğru.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir