1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AutoCAD de Hatch Gradient Boundary Komutları Nasıl Kullanılır?

AutoCAD de Hatch Gradient Boundary Komutları Nasıl Kullanılır?
autocad-hatch-gradient-boundary-tarama-ve-boyama-komutlari
1

2D çizimlerde tarama ve boyama işlemlerinin yapılmasını sağlayan komut dizisidir. Genellikle Hatch olarak adlandırılsa da Hatch, Gradient ve Boundary olamak üzere üç ana başlıkta ayrılırlar. İşlevleri ve alt komutları farklıdır. Genel olarak amacı tarama ve boyamadır.
Yukarıda ki resimde de görüldüğü gibi çok değişik şekillerde ve renklerde boyama ve tarama işlemleri yapılabilir. Bu yazı biraz uzun olacak şimdiden uyarayım.

  1. Hatch
  2. Gradient
  3. Boundary

Komut şu şekillerde kullanılabilir:
Menü: Draw – Hatch
Komut: Hatch
Kısayol: H

Hatch Komut Nedir ve Nasıl Kullanılır.

Hatc komut alt komutlar barındıran bir fonksiyondan çok ötededir. Hatch komutunun kendine ait bir menü bölümü vardır. Normal şartlarda görünmeyen bu menü, hatch komutunun çalışması ile belirir ve Toolbar’ın en sağ tarafına yerleşir. Bu bölümün adı “hatch creation” dur. 

Boundaries bölümünün adının yanında ki küçük ok işaretine tıklar iseniz sağda ki gibi bir menü gibi görünecek şekilde büyüyecek (açılacak) dır. 

Pick Points: Tarama yapılacak bölümü seçmenizi sağlar. Eğer tarama yapacağınız yer çoktan kapalı bir alan ile çevrilmiş ise burayı kullanmanıza gerek kalmayabilir.  

Select: Tarama işlemi için nesneleri seçmenizi ve işlem de beklemesini sağlar. Birden çok ise kullanılır. 

Remove: Birden çok ve ya iç içe tarama alanları seçmiş iseniz bu alanların seçmişseniz istemediğiniz alanların çıkarılmasını sağlar. 

Recreate: Bir tarama şeklinin çevresine kapalı bir çokgen çizmenizi sağlar. Örneğin beşgen şeklinde bir taramanız var. Bunu çevresine bir beşgen çizer. Daha sonradan beşgen taramasını silerseniz beşgen elinizde kalır.

Pattern Bölümü

Tarama ve boyama bölümlerinin seçildiği yerdir. Bu kutuda çok çeşitli tarama ve boyam şekilleri vardır. Buradan seçim yapıp kapalı şekli seçerek uygulama yapılabilir.  Kutunun  yanında üç ok varıdır. Menüyü aşağı indiren, yukarı çıkaran ve sağda ki gibi büyüten. Taramaların renk, boyut, şekil ve türleri ileride anlatılacaktır. Şimdilik bu bölüm bu kadardır.   

Properties Bölümü

Solid – Düz bir renge boyama yapar.Solid yazan yerde ki ok açılırsa karşınıza şu seçenekler çıkar.

  • Gradient – İki rengin harmanlamasını yapar
  • Pattern – Tarama yapar
  • Use Defined – Kullanıcı tanımlı işlem yapar

Solid in altında gösterilen kutuda renk skalası vardır. Burada seçilen renk Hatch taramalarının renginiz belirtir. Bu kutunun da altında None yazan kutuda da bir renk skalası vardır. Bu skaladan seçilecek renk taramanın altında ki arka plan rengini belirler. Eğer none olarak bırakılır ise arka plan rengi boş olur. Hatch Transparenscy bölümün yanında ki değer, hatch renk ve ya taramasının saydamlığını ayarlar. Sayı 100 e yaklaştıkça görünmezlik artar. Angle olarak belirtilen kutunun yanında ki sayı hatch taramasının eğikliğini ayarlar.Angle kutusunun altında ki bölüm tarama boyutunu ayarlatır.

Orgin Bölümü

Options BölümüHach taramasını ve ya boyamasını hareket ettirmek isterseniz tutuma ikonunun  nereyi yakalayacağını seçtiğiniz bölümdür.

Associative: Seçilen kapalı şekilleri annotative özelliğinin içine atar.

Annotative: Bu özellik bir çokgen ile taramayı bağlar böylece çokgenin uğradığı değişiklikler aynen taramaya da uygulanır. Örneğin beşgen taradınız ve daha sonradan daire  yaptınız. Taramanız beşgen kalmaz ve daireye dönüşür. 

Match Properties: Taramanın yönünü gösteren bölümdür. İki adet seçenek barındırır.

  • Use current origin – Tarama orijine göre yapılır.
  • Use source hatch orgin – Tarama  kullanıcının seçtiği orijine göre yapılır.

En sonda ki “Close Hatc Creaction” Bu seçenek özel hatch menü bölümünü kapatır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 24 Nisan 2022

    Yazınız için çok teşekkür ederim. Son dönemde merakımı çeken autocadle ilgli çok faydalı bilgiler edinmiş oldum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir