1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

13 Sayısı Neden Uğursuzdur?

13 Sayısı Neden Uğursuzdur?
13 sayısı
0

13 sayısı uğursuzdur. Eminim ki bunu bir yerlerde duymuşsunuzdur. Hatta buna inanıyor bile olabilirsiniz. Bazı otellerde 13 numaralı oda veya 13 numaralı kat bulunmaz. Uçaklarda ve otobüslerde 13 numaralı koltuk bulunmaz.

Aya kadar gidip gelebilen bir ırk olarak 13 sayısını neden uğursuz buluyoruz. Bunun kesin denen bir sebebi yoktur. Bilimsel açıdan 13 sayısının 12’den veya 11’den farklı bir yönü yoktur özellikle onu korkusuz yapacak hiçbir özelliği yoktur.

13 sayısının uğursuz kabul edilmesinin birkaç nedeni vardır. Bu sebeplerin hiçbiri bilimsel bir dayanağı sahip değildir ama yine de bir göz atalım.

  1. 13 sayısının uğursuz kabul edilmesinin en mantıklı açıklaması 12 sayısının yani bir düzinenin çok kullanışlı bir şey olmasından. Bir düzine 12, Bir ay 12 ve daha birçok şey 12 sayısından oluşur matematiksel anlamda işlemek kolaydır.
  2. Eski bir hıristiyan inancına göre İsa’nın son yemeği ne 12 kişi davet edilir. Yemeğe gelen 13 kişi yani Judas daha sonradan ispiyonladığı için 13 uğursuzdur.
  3. Aynı hikayenin yine aynı medeniyete dayanan daha eski bir versiyonu da vardır. Tanrıların valhalla da yani cennette düzenlediği yemeğe 12 Tanrı davet edilir. Yemeğe gelen 13 kişi olan loki daha sonradan tanrıların alacakaranlığına sebep olduğundan 13 uğursuzdur.

13 sayısının uğursuz kabul edilmesinin sebebi muhtemelen kullanışsız olmasından ötürü zamanla dışlanmasıdır.

İnsanlar neden bir sayıyı dişler diye düşünürsen ona bir de muhtemelen psikolojiktir. Çünkü gerçek bir düşman göstermekten bir sayıyı düşman göstermek çok daha kolaydır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir