1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Cami Mobilyaları – Ahşap Zanaat

Cami Mobilyaları – Ahşap Zanaat
cami mobilyaları-min
0
reklam ahşap zanaat
reklam ahşap zanaat

Cami Mobilyaları, Cami içerisinde bulunan Minber, Mihrap, Kürsü vs.. gibi ahşaptan camiye göre yapılmış mobilyaları kapsar. Genel anlamda mobilya terimi hazır ürünler için kullanıldığından halk ağzında bu terimin bu tür yapılar için kullanılamayacağı düşünülür fakat bu düşünce yanlıştır.

Cami Mobilyası diğer mobilya türlerinden farklıdır bu konuda çok yanlış bir şey yok. Bunun sebebi hazır ürünler olmamasından kaynaklanır. Her cami inşası ve şekli bakımından bir diğerinden ayrılır bu da standart mobilya kalıbının dışında mobilya ihtiyacının doğurur.

Caminin boyutu, şekli, ve cemaatin ihtiyaçları doğrultusunda bir işlem yapmak gerekir. Örneğin Lamine döşemeler caminin boyutuna göre yerine inşa edilir. En önemli şey ise basmakalıp cami kültürünün oluşmasını engellemektir. Özellikle yaşlı insanların burada çok vakit geçirdiğini düşünürsek rahatlığına ve göz dolgunluğuna d biraz önem vermek gerekir.

Ahşap mobilyalar bazı camilerde kullanılan alçı, mermer gibi diğer bileşenlerden daha avantajlıdır. Bunun ilk sebebi ısıtma sorunun çok daha kolay çözülebilmesidir. Ahşap küçük camileri daha sıcak tutmak için ideal bir malzemedir. Bunun yanı sıra mermer ve diğer türlere göre daha ucuzdur

Buna rağmen eğer cami çok büyükse çini işi gerektiren mermer döşemeler çok daha güzel duracaktır. Kabul edelim ki Ayasofya da dev ahşap bir minber çirkin duracaktır.

Minare, Kubbe, Mahya gibi cami bileşenleri mobilya sınıfına dahil değildir. Bunlar yapıya dahil mimari şeylerdir. Tamir ve bakımı restorasyon şirketlerince yapılır.

Cami Mobilyaları Çeşitleri Nelerdir?

  1. Minber
  2. Mihrap
  3. Kürsü
  4. Kapı
  5. Müezzinlik
  6. Korkuluk:
  7. Döşeme
  8. Lamine
  9. Rahle
minber ve mihrap
minber ve mihrap

1- Minber

Minber, Mihrabın sağ tarafına inşa edilen merdivenli bir yapıdır. İmam üzerine belli günlerde çıkarak hutbe okur. Cami içerisindeki amacı imamın sesini tüm cemaate duyurabilmesidir. Kolayca inilip çıkılabilmesi için merdiven şeklinde yapılır. İslami kültürde zamanla şekli oturmuştur.

2- Mihrap

Mihrap, Camide kıbleyi gösteren ve imamın namaz kıldığı yerdir. Kıble tarafına inşa edilen genellikle işlemeli olan bu yapının önünde imam ve imama uyarak cemaat namaz kılar. Cami içerisindeki en çok dikkat çeken mobilya mihraptır. Mihrabın boyutu caminin iç genişliği ile orantılı olacak şekilde yapılır. Mihrap camiye uygun malzemeden yapılır.

3- Kürsü

Kürsü, ya da Vaaz Kürsüsü. İmam tarafından ya da davetli din görevlisi tarafından vaaz vermek için kullanılan yerdir. Yerden belli bir yüksekliğe inşa edilir. Yere sabit olanlarında ise cemaatin hocayı görebilmesi için içinde bir yükseklik vardır. İmam bu bölümde kullanabilsin diye küçük bir masası vardır.

4- Kapı

Kapı, ya da cami kapısı. Cami içerisinde dışında ve bazı camilerde yanında olmak üzere birden fazla kapı bulunur. Camiyi daha etkin kullanabilmek için genellikle içeride ayakkabılıktan ayran bir orta kapı bulunur. Bu kapı soğukta cami iç alanını küçültme ya da ayakkabılıktan ayırmak için kullanılabilir. Birçok insanın girip çıkabilmesi için geniş tutulur.

5- Müezzinlik

Müezzinlik, Cami içerisinde müezzinin kullandığı özel alandır. Ezan okumak için elektronik aletleri ve küçük bir kitaplığı bulunur. Kısa bir korkuluk bölmesi ile cemaatten ayrılır.

6- Korkuluk

Korkuluk, ya da Tırabzan. Bazı camilerde bulunan üst kısmın güvenliğini sağlar. Üst kısım genellikle kadınlar için ayrılmış olsa da kalabalık günlerde de kullanılmaktadır. Bu kısım yarım asma kat olarak inşa edilir. Böylece üst kısımdakiler de imamı görebilir. Korkuluk bu yarım kısım ile aşağının güvenliğini sağlar.

7- Döşeme

Döşeme, Geniş cami halısının altında bulunan ahşap yapıdır. Altında zemin ısıtması bulunur bu sayede namaz yumsak ve sıcak bir ortamda kılınır. Çok fazla camiye giden kişilerin, Hastaların ve yaşlıların, Uzun namazlardaki normal cemaatin hasta olması bu yapı ile engellenir. Ahşap zemin kaplaması olduğu için cami sıcaklığının ayarlanmasında büyük önem taşır.

8- Lamine

Lamine, adını aynı isimli ahşaptan alır. Cami duvarlarının kaplandığı mobilya türüdür. Üzerinde tespihlikler ve bazı diğer şeyler bulunur. Cemaatin vaaz sırasında yaslanması ya da ısı korunması için inşa edilir. Caminin minik misafirleri bu sayede duvara ya da kendine zarar veremez.

9- Rahle

Rahle, Kur’an okumak için kullanılan bir eşyadır. İçi “V” şeklinde görünen bir masa olarak düşünülebilir. Çocukların eğitimi için bir camide çok sayıda bulunur. Kur’an tutma ve okuma kültürünün getirdiği bir eşyadır.

Kaynakça

  1. Wikipedia – Cami
  2. Ahşap Zanaat – Ürün Tanıtımları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir