1. Anasayfa
  2. Çizgi Roman

Süper Kahraman Kimlere Denir?

Süper Kahraman Kimlere Denir?
super-kahraman
1

Normalde insanların yapamadığı şeyleri doğa üstü yetenek ve ya güçlerle yapabilen ve bu yeteneklerini de toplumun yararına kullanarak gerekli durumlarda hayatını riske atan gönüllü kurtarıcılara Süper Kahraman denir.

Süper Kahraman teriminin ve ilk özelliklerinin çıkışı 1938 yılına dayanır. Yahudi kökenli Jerry Siegel ve Joe Shuster isimli Amerikalı iki kişi ilk süper kahraman örneğini ortaya çıkarmışlardır.

Tarihi olarak ortaya çıkan ilk süper kahraman Superman ‘dir. Superman ilk tasarım masasından kötü karakter olarak ortaya çıkmıştır. Süper güçlere sahip kel, çirkin bir uzaylının dünyayı işgal etmeye gelmesi konu alınmıştır.

Buhran döneminde olan dünyanın kötüye değil bir kahramana ihtiyacı olduğunu fark eden yaratıcıları karakteri yeniden tasarlayıp Süper güçlere sahip yakışıklı bir kahramana dönüştürmüştür.

Superman ilk sayısının yayınlanması ile birlikte büyük ilgi görmüş ve sahipleri o dönem bir hata yaparak karakterin haklarını Delective Comics ‘e satmışlardır. O dönemin parsı ile 130 $ ‘lık bir fiyata satılmıştır.

Delective Comics aleyhine Superman ‘in yaratıcılarının torunlarının açtığı davalar bu gün bile sürmektedir. Gösterilen dayanak karakterin o dönemi için çok ucuza satılmış kısacası yaratıcılarının dolandırıldığı iddiasıdır.

Superman ‘in tüm hakları 130 $ ‘a satılmışlıktır. Bu gün o gün ki ilk Superman çizgi romanı 3 200 000 $ ‘a alıcı bulmuştur. Karakterin genel değeri bu gün için paha biçilemezdir.

Süper kahramanların popülaritesi Superman ‘in gördüğü ilgi ile alevlenmiş ve hemen ardından yeni bir Süper Kahraman çıkmıştır. O kahraman da Batman ‘dir. Batman ise Superman ‘in tam tersi bir karakter olarak tasarlanmıştır.

Batman, aksi, asık suratlı, zengin, güçlere sahip olmayan sıradan bir insandır. Batman her yönü ile Superman ‘in tam tersidir. Ortak olarak buluştukları nokta ise dünyayı korumaktır.

Süper Karman hengamesi bir anda ikinci bir şirketin daha eline düşmüştür. Marvel Comics o dönem aynı Delective Comics gibi Süper Kahramanlar üretmeye ve yayınlamaya başlamıştır.

Tabi ki bu durumdan memnun olmayan Delective Comics yetkilileri bir anda kendisini Marvel Comics ‘in yetkilileri ile mahkemede bulmuştur. Henüz daha ne olduğu bilinmeyen yeni bir olay olduğundan mahkeme Süper Kahraman (Super Hero) terimini bu iki firma için lisanslamıştır.

Bu olaydan sonra Süper Kahraman terimi patentli bir ürün olarak Delective Comics ve Marvel Comics ‘in tekel olarak düşmüş oldu. Bu gün herhangi bir firma kahraman tasarlayabilir. Bu kahramana güçlerde verebilir ama kesinlikle o kahramana Süper Karman diyemez aksi taktirde Telif hakkına girmiş olur.

Süper Kahramanlar zamanla yine Delective Comics ‘in öncülük etmesi ile ekipler halinde çalışmaya başlamıştır. İlk Süper Karman birliği Batma ve Superman‘in birlikte çalıştığı Adalet Birliği (Justice League) olmuştur. Marvel Comics ‘de akımı takip ederek kendi Süper Kahramanlar ekibini İntikamcılar (Avengers) ‘i kurmuştur.

Süper Kahramanların piyasa değerinin artmasıyla bu terime sahip olan iki şirketin de değerleri artmıştır. Bu değer artışı şirketlerin el değiştirmesine sebep olmuştur.

İlk önce Delective Comics bilinmeyen bir rakama A Time Warner Company ‘nin alt kuruluşu olan Warner Bros. ‘a satılmış ve adı da DC Comics olarak değiştirilmiştir. Daha sonra A Tiime Warner Company ‘de tüm alt kuruluşları ile birlikte AT&T şirketine satılmıştır.

Marvel Comics ise Disney Company ‘ye astronomik fiyatlara satılmış ama Disney, Marvel ‘in adında bir değişiklik yapmamıştır. Disney şirketi Marvel kahraman evrenini düzenleyerek MCU yani Marvel Sistematik Evrenini yaratmıştır.

Marvel 2008 yılında Iron Man filmi ile MCU ‘yu sinemaya taşımış ve tek başlarına bağlı topluluk olarak da bütün olan seri kahraman filmleri çekmiştir. Avengers filmleri bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Marvel Comics her ne kadar Disney ‘in ellerinde değer kazanmış olsa da henüz Disney ‘e satılmadan önce bir dönem maddi sıkıntılar yaşamıştır. Bu dönemde Spiderman ‘in haklarını Sony ‘ye X-Man ‘in haklarını da FOX ‘a satmıştır.

Disney bu sorunu çözmek için kısa bir süre önce FOX 21 th Century şirketini astronomik bir fiyata almıştır. Disney ‘in bu hareketi tekelleşme çabası olarak görülüp Amerikan medyasınca çokça tepki toplamıştır.

Tüm dünyaya yayılan Süper Karman akımı bir çok milliyetten Süper Kahramanlar çıkmasına sebep olmuştur. Bu akımın ilk amacı izleyici kitlesini arttırmaktır.

Wolverine aslında Kanada vatandaşıdır. Vixen ve Black Panter gibi Afrikalı kahramanlar Fire gibi Brezilyalı orta Amerikalı kahramanlar hatta Yeni Çeri ve Derviş gibi Türk süper kahramanlar dahi mevcuttur.

Afrika, Amerika ve Avrupa ‘nın yanında uzak doğu ülkelerinde de Özellikle Japonya, Çin ve Kore gibi oldukça popüler kahramanlar mevcuttur. Sony Sumo ve Katana gibi DC Comics karakterlerinin yanında DC ve ya Marvel ‘e ait olmayan Boku Hero no Academia kahramanlar topluluğu hikayeleri de mevcuttur.

Japonya da ki sektör kendi içinde Çizgi Roman değil Manga olarak isimlendirilmekte ve genel anlamda Çizgi Roman ‘dan daha eski bir tarihe sahip olmaktadır. Mangalar Son sayfadan geriye doğru ve soldan sağa doğru okunur. Türkiye de Türkçe olarak basılan bir çok manga mevcuttur.

Süper Karman çılgınlığı bir dönem Türkiye de yasa dışı olarak vuku bulmuştur. Superman ve Batman ‘a Türk firmalar tarafından Türk oyucular ile film çekilmiştir. Örneğin “SÜPERMENLER” filmi gibi.

Telif hakkının yaygınlaşması ile bu filmlerin önü kesilmiş ve Türk sineması da bu olay hiç yaşanmamış gibi davranarak yoluna devam etmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 19 Nisan 2022

    Ne kadar paylaşım yapmışsınız emeğinize sağlık sayenizde bilgi sahibi oldum teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir