1. Anasayfa
  2. Sağlık ve Spor

Alzheimer Hastalığı (Bunama,Demans) Nedir?

Alzheimer Hastalığı (Bunama,Demans) Nedir?
1

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

Alzheimer hastalığı halk arasında ki adıyla bunama olarak adlandırılan nörolojik bir hastalıktır. Beyin hücrelerinin azalmasıyla düşünce hafıza ve davranışlarda azalma görülür. Bir demans türüdür. Hastalık devamlı ilerleyen bir hastalıktır. Süresi tam olarak bilinmese de uzun yıllar sürmektedir. Genelde 60-65 yaşlarında başlayan bu hastalık nadir olarak erken yaşlarda da görülebilir.

ALZHEİMER HASTAĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk belirtileri olarak hasta son yaşadığı olayları unutmaya başlar. Küçük unutkanlıklar gibi başlar. İlerleyen zamanlarda her geçen gün ilerlerler. Bilinç bulanıklığı sürekli kafa karışıklığı şeklinde görülür. Hasta yıllarca yaşadığı mahalle ya da bölge de kaybolmaya başlar. Nerede olduğunu ve nereye gideceğini unutur. Normalde keyif aldığı ortamlara ayak uyduramaz. En ufak bir duruma ani tepki verebilir. Yakın arkadaşları ve çevresinden daha önce istemediği tuhaf şeyleri isteyebilir. Onlara karşı sebepsiz düşmanlık, düşman görme durumu yaşayabilir. Daha önce yaptığı olayları sanki hiç yapmamış gibi inkar edebilir. Kendisine olan saygıyı yitirir sürekli olarak kaygı yaşar. Nadir olarak görülse de saldırganlık ve halüsinasyon görülebilir.

ALZEHİMER HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Bu hastalığın tam olarak sebebi bilinmemektedir. Bu sebepten hastalığın sık görüldüğü kesimler üzerinden bir takım çıkarımlar yapılabilir. Hastalığa neden olarak ilk olarak gelen sebeplerden biri ilerlen yaştır. Bireyin yaşı ilerledikçe Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı artar. Bu tam olarak ölçü olmasa da genel kanı bu yöndedir. Hemen her hastalığın baş aktörü olan sigara kullanımı ya da sürekli olarak sigara dumanına maruz kalmakta bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar. Bu hastalık sonradan olacağı gibi kalıtsal da olabilir. Ailenizde geçmişte bu hastalığı geçiren bir bireyin var ise riskli gruptasınız demektir. Çok görülmese de down sendromlu olanlarda bu hastalığın görülme oranı normal insanlara göre yüksektir. Kafa travmaları, düzensiz beslenme, tansiyon, kolesterol, obezite, uyku düzensizliği bu hastalığın bazı nedenleridir.

ALZEHİMER HASTALIĞININ TEDAV İSİ NEDİR?

Öncelikle bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Hastalık belirtileri görüldüğü anda hemen bir uzmana gitmek gereklidir. Her ne kadar kesin bir tedavisi olmasa da hastalığın tedavisinde erken tanı önemlidir. Erken tanı ile bir takım tedavilerle birlikte görülen belirtiler giderilebilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. İnsanların laneti gibi bir hastalık. En çok övündüğümüz şey olan anklımız habersizce elimizden alınıyor ve aslında hiçbir şey yapamıyoruz.

  2. Bu içeriği gönderdiği için Orhan CENGİZ ‘e teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir