1. Anasayfa
  2. Anime

Anime İzlemek Zararlı mıdır?

Anime İzlemek Zararlı mıdır?
2

Hem ülkemizde hem de dünyada böyle bir soru merak konusudur. Anime izlemenin zararı konusunda ki tutum ve merak o kadar ileri seviyeye ulaşmıştır ki Japonya da bile bu konu tartışılmaktadır. Bu durumu açıklamak için güzel bir örnek vermek gerekirse şöyle açıklayalım Japonya da Anime izleyenlere (çok izleyenlere) verilen Otaku, Neet gibi kelimeler kötücül anlam barındırmaktadır.

Ülkemizde ise durum daha kötüdür. Çünkü anime kelimesi bilinmediği gibi önceden gelen bir ön yargıya sahiptir. Mesela hiç konuyu bilmeyen birisine sorsanız muhtemelen Animeyi Hentai ile karıştıracaktır. Aynı kişiye favori Pokemon’unu sorsanız eminim birkaç fikri vardır.

Dünyanın aksine ülkemizde farklı bir yargı daha var. “Animeye anime denmesin” şeklindedir. Çünkü izleyiciler ve izlemeyenler genel olarak Hentai kavramına bir şekilde aşinalar ve bu ikisini bir bütün olarak değerlendirmektedirler.

Ön yargıların dışına çıkıp nesnel olarak değerlendirmek gerekirse Anime Nedir diye sorarsak alacağımız cevap “Japon yapımı çizgi filmler” olacaktır. Bu noktadan zarar ve yararı ortaya çıkacaktır. Ağır şekilde başka bir kültürün etkileri hissedilir. Bu durumu vizyon genişlemesi olarak görürseniz yararlıdır. Bu durumu kültürel baskı olarak görürseniz yararlıdır. Kısacası yararlı ya da zararlı olması tamamen sizin tutumunuza bağlıdır.

image 7

Söylememek olmaz Anime hakkında ki ön yargıların bir kısmı da gerçekten doğrudur. Örneğin çoğu anime karakteri açık bir şekilde dini reddeder. Bu durum Japonların genellikle Ateist olmasından kaynaklanmaktadır. Gerçekten de Hentai denen bir tür vardır ve animenin en uç nokasında ki konuları işler. Yani bunlardan yetişkinler bile bir şekilde etkilenmektedir.

Hayatınıza giren ve izlediğiniz şeylerin sizi etkilediğini düşünüyorsanız başlamayın ama bir dünya keşfetmek farklı görüşleri deneyimlemek ya da sadece eğlenmek istiyorsanız izleyin.

Anime izlemek zararlı mıdır? Sorusunun cevabı “Hayır Değildir” çünkü animede gördüğünüz herhangi bir olayı diğer eserlerde de görebilirsiniz. Dünyada ilk ateist karakteri ya da cinselliği bir animede görmüşseniz kapalı bir kutuda yasamızsınız demektir.

Öneri İçerik: Anime Nedir? Tam Kapsamlı Anime Rehberi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Anime diyince insanın aklına hemen ecchi ya da hentai karakterler geliyor birde “günah keçisi” arama eğiliminde olundukça “anime zararlı” deniyor. Bir çizgi film sana ne yapabilir ki? Ben pikaçuyum diyip camdan atlayacak değiliz ya

    • Ciddi anlamda önyargı var. Hepsi değil ama bir çok güzel anime bu önyargıdan dolayı yeterince tanınamıyor malesef.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir