1. Anasayfa
  2. Anime

Attack on titan neden bozdu ve nasıl düzeltilebilirdi?

Attack on titan neden bozdu ve nasıl düzeltilebilirdi?
5

Kusura bakmayın titanların düzgün resimlerini bulamadım.

Attack on titan’ın kendisini bozmasının sebepleri 2 temel sebebe dayanmaktadır.

İlk sebep radikal tema değişikliği animeyi kötü etkilemiyor, direkt kendisini çöpe atmasına sebep oluyor.

Bizim anime boyunca gördüğümüz olayları alternatif bir tarih sandığımız sırada anime çıkıyor ve bizi naziler ile 2.dünya savaşı teması ile boğuyor, en başından beri böyle bir alt yapı vermediği gibi tema değişikliğinin ani yapılması gereksiz yan karakterlerin hikayeye eklenmesi büyük bir sıkıntı.

Aslında bu animeyi çöp eden sebeplerin en küçüğü diyebiliriz, çünkü anime’nin yapması gereken şey basit hikaye içerisinde ilk iki sezon boyunca grisha’nın aslında nereli olduğunu onun tepkileri ile göstereceksin.

Şunu duyar gibiyim “Ancak erenin babası ölü nasıl göstereceksin?” onu yapma iki anı sekansına bakar diyorum ancak şimdi ki zaman için konuşmamız gerekiyorsa onuda yapmak basit.

Mesela eren, eren çocukken gördüğü medikal eşyaları tasvir eden resimler yapacak evde yada babasının ona 10 yaşına kadar gösterdiği medikal eşyaları anlatacak millete.

Babasından gördüğü şeylere meraklı yapacaksın ereni, ilk vakitlerde babası gibi olmak isteyen eren keşif birliğini görünce babası gibi olmaktan vazgeçip keşif askeri olmak isteyecek.

Ancak babasının eşyalarına olan ilgiside azalmayacak ve arada bir grisha’yı göstermek gerekiyor çünkü neredeyse bütün hikayeyi kendisi başlatıyor, gerekli yerlerde grisha’yı göstermek bir yana dursun yazarın erene verdiği boktan power up’da açıklamak böylecek mümkünde olabilir.

Eren’nin hayatını, amacını tamamen yok eden ve animeyi amaçsız bırakan power up olan saldırı titanı’nın geleceğe ve geçmişe müdahale etme gücünü sileceksin.

Bunları yapabilen tek titan kurucu titan olacak, kurucunun olması gereken yegane bir gücü saldırı titanına vermek saçmalık.

Şimdi bütün 9 titanının aslında sahip olması gereken güçleri şöyle sayayım.

 

Saldırı “Attack” titanı:

Öfkelenince gücünün artması ve savaşlara adapte olabilmesi, böylece saldırı titanını tamamen savaş için var olduğunu hatta savaş durumlarına adapte olabilecek tek titandır.

Diğer titanlara göre aşırı hızlı rejenere olabilir, savaş durumlarında salgıladığı adrenalin ile dünyayı bir sinek gibi savaş bir şekilde görüp çok hızlı karşı saldırılara tepki verebilir ancak koşamaz.

Savaş anlarında beyni aşırı hızlı çalışıp çok daha hızlı kararlar alabilir, etrafında refleks olarak silah niyetine kullanabileceği nesneleri farkında bile olmadan eline alabilir.

Yani savaş durumunda en üstün titandır.

 

Zırh “Armored”titanı:

Gerektiği zamanlarda ani bir şekilde sur inşa etmek için zırhını söküp onu genişletip en güçlü surlardan bile daha dayanıklı surlar yapma yada insanlara zırh yapma.

 

Maymun “Ape” titan:

Kendisi gelmiş geçmiş ve gelecektede en zeki olacak olan titandır, hatta en zeki varlıktır diyebiliriz.

Çünkü kendisinin zekası herkesin X100 katıdır, gördüğü her şeyi ezberleyen, saldırı plana kurma konusunda sadece çevreyi gözlemleyip bütün ihtimalleri kafasında canlandırdıktan sonra mükemmel plan kurabilen aşırı zeki bir titandır.

 

Dişi “Female” titan:

Kendisi gerizekalı devleri çığlığı ile kontrol etmektense direkt onlara komut verebilecek yegane titandır, titanların anasıdır hatta diğer titanları kovan zihni ile komut vermeden kontrol edebilecek tek titandır.

 

Taşıyıcı “Cart” Titan:

Üzerine verilan hemen her türlü ağırlığı taşıyabilen ve ağılığa bağlı olarak diğer bütün 8 özel titandan çok daha hızlı hareket edebilen ancak belini doğrultamadığı için savaşlarda etkisiz kalması ile beraber bilgi için gönderilen titandır.

Yani hem tır görevi görebilir hemde aşırı hızlı olduğu için insan formunda casusluk yaptıktan sonra titan formu ile aşırı hızlı hareket edebilir.

 

Colossus Titan:

En büyük titandır, gittiği her yere yıkım getiren devasa titan’dan kaçmak mükümdür ancak getirdiği yıkımı engellemek asla mümkün olmamaştır, kendisi “ben geliyorum” diyen yegane ölmdür.

Çünkü kendisi fiziksel olarak normal ve diğer 8 titana göre X20 kat daha büyüktür.

Ancak cüssesi yüzünden aşırı yavaş hareket eder ve haraket ettikçe biriktirdiği ısı enerjisini bir ısı kalkanı niyetine kullabilir.

 

Çene “Jaw” titan:

Kendisinin çenesi her şeyi koparabilir, gerek Colossus Titan’dan bir parça gerek Zırh titanını surlarını ve zırhını paramparça edebilir ancak dezavantajı ise düşmanına yaklaşması gerekmektedir.

 

War Hammer Titan:

İnsanlara ve titanlara hiç bir şekilde kırılmayacak gerektiğinde aşırı esnek olabilecek mükemmel yakın dövüş silahları yada okları üretebilir.

Hatta kendisi korumak içinde bulunduğu çevrenin altına diken yerleştirip bir mayın gibi onları patlatabilir.

Kendi titanını bir kablo kullanır gibi insan formunu kendi silah yaptığı madde ile kaplar ve bu kırılmaz olmaktan ziyade kendisini koruyan bir yapıya sahip bir kaplama yapar.

Hem kim bu kaplamaya dokunur dış katman dokununa kişi paramparça edecek dikenler çıkartır yüzeyinde.

 

Kurucu titan:

Aslında hikâyede kurucu titanını gücünü elde etmenin tek yolu bütün bu diğer titanların gücünü elde etmekten geçiyor, bütün bu güçlerin hepsi bir araya gelirse kurucu titanı oluşturabilir.

Bu durumları birazcık daha açayım, her bir titanının kendisine has özellikleri olmak zorunda.

Kurucu titanı her kim elde ederse elde ettiği güçleri istediği vakit sonsuza kadar geliştirebilir, kendisi bu evren de titanların tanrısıdır ve geleceği ve geçmişi görüp müdahale edebilmektedir.

Böyle düzgün bir güç dengesi ile izlemesi ne kadar keyifli bir anime olurdu anlatamam size.

Yani attack on titan güç dengelerini kurmayı becerememek ile birlikte ani gelen tema değişikliği isteği yüzünden hikayesini hiç eden bir eserdir.

Attack on titan’ın bir diğer kötü yanı ise yazarın insanlara acıyı tattırma takıntısı yüzündne acıyı anlamsız hale getirmesidir ve böylece kendi eserini istem dışı yok etmesidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. Bence sadece tema değiştirme çabası batırdı. O da sırf para hırsıyla yapılmış bi hareketti.

    • 13 Aralık 2022

      Öyleydi, çünkü attack on titan’nın olayı bilinmeyen gelen korkuyudu, bilinmeyenden gelen bu canavarların gizemiydi, ancak 4.sezon geldi ve bütün amacını yitirmesi ile beraber attack on titan işleyecek bir konu bulamadı ve her yerde gördüğümüz nazi almanyası’nın ırkçılık temasını işlemeye karar verdi ve cidden alakasız olmak ile birlikte böyle korkunç canavarların olduğu evrende mantık olarak hiç bir insan ırkçılık yapmamalıdır, çünkü hayat zaten böyle korkunç devlerin olduğu evrende yeteri kadar zor ve stresliyken üstüne böyle saçma sapan ve amaçsız bir ırkçılığı konu alması attack on titanı bitiren yegane şeydir, titan güçlerini dengelememin sebebi mantık hatalarına ve hikayesel hatalar bir çözüm sunmaktı sadece.

      • Dünyaya açılıp birden evrensel bir temayı işlemeye karar vermelerini ilk başta hayranları kabullendi ama sonra ana konu ile uyumsuz olunca hayranlar bile yermeye başladı. En sonunda geri düzeltmeye çalıtılar ama iş işten geçmişti. Şimdi de uzatmaları yaparak mümkün mertebe çok kazanmaya çalışıyorlar.

    • 13 Aralık 2022

      Attack on titan madem 4.sezon ile birlikte ırkçılık temasını işlemek istedi bunu en başından kurgulamak zor değil yada hikaye taslak aşamasındayken farklı farklı senaryolar işeleyeceksin her bir sezon için ve ona göre hareket edecek, kendine hikaye içinde aşırı geniş bir oyun alanı bırakmak zorundasın, en basitinden 4.sezonun senaryosu için farklı farklı temalar işleyebilirdin, ırkçılık mı yapmak istiyorsun?

      Gideceksin titanlar arasında ırkçılık teması işleyeceksin bu 8 titanı’da bir ırkın lideri yapacaksın saldırı titanı ise bu titanları ya birleştirip barışı getirecek yada bütün titanların hepsine tek tek savaş açıp onları yok ede yok ede savaşı kökten bitirecek.

      Saldırı titanı’nı özel yapmak istiyorsan ona adam akıllı bir vasıf ekleyeceksin, gidip te onu özel yapmak için zaman yolcusu yapmayacaksın.

      Saldırı titanını “barış istiyorsan savaşa hazır ol” sözünün ete kemiğe bürünmüş hali yapacaksın ve hikaye cidden güzel bir şekilde işlenmek ile birlikte çok daha özel hissettirecek.

      Bununla beraber fark ettiyse istersen gidersin anime’yi 9 sezona bölersin, her bir titan için bir sezon uğraş gerekecek ve final sezonunda ise saldırı titanını kurucu titan yapıp bütün titanların ya yok olmasını yada 4.sezonda olduğu rumbling’e zorlayacaksın ancak rumbling’in olayı barış olmayacak, savaş olacak böyle bir olay soykırıma girer ve soykırım ile barış getirmek imkansızdır, soykırım sadece savaşı bütün tarafları yok edecek bir şekilde tasarlarsın ve savaş tarafların ikiside yok olduğu için anlamını yitirecek ve bitecek.

      • Benim yorumum çok açık. Naruto gibi, One Purce gibi uzun ve evrensel bir şeye dönüştürüp parayı kırmak istediler ama olmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir