1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Yeni Facebook Şirket İsmi Belli Oldu: Meta

Yeni Facebook Şirket İsmi Belli Oldu: Meta
meta ve metaverse
1

Facebook ve İtibar Kayb

Facebook, Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında sosyal iletişim ve toplanma alanı olarak kurulmuş bir web sitesidir Önce Harward ve ABD daha sonra da tüm dünyada büyük bir beğeniye ve 500 Milyon kullanıcıya ulaşmıştır.

Facebook’u ilk başta inanılmaz bir buluşu ve muhteşem olarak tanımlayan özellikleri zamanla veri ihlalleri yüzünden kirlenmeye başladı. Facebook’un adının karıştığı veri satma haberleri ve Zuckerberg adına ABD mahkemesinde açılan davalar Facebook’un itibarına büyük darbe vurdu.

Facebook büyüdükçe zamanla başka yatırım alanları arayarak Whatsapp ve Instagram’ı satın almıştı. Bir pazarlama politikası olarak Facebook şirket adını diğer servislerinin altına yerleştirdi. Whatsapp ve Instagam’ı açarken altında “From Facebook” yani “Facebook’tan” ibaresini görmeye başladık.

Bu girişimin amacı Facebook’un karalanan itibarını diğerleri aracılığı ile düzeltmekti. Lakin sonuç beklendiği gibi olmadı. Whatsapp’ın en son yaptığı “Hizmet Şartnamesi” bu yüzden tüm dünyada beklenmedik tepki gördü. Normalde hiç umursanmadan onaylanan “Hizmet Koşulları” ülkelerin bile diline düştü.

Facebook hem yönetimsel sorunları gidermek hem de itibarını düzeltme (en azından whatsapp ve instagram üstündeki baskıyı) için bir çatı şirket kurmaya karar verdi. Böylece Facebook, Instagram, Whatsapp ve diğer servisler bu çatı şirketin altında hizmet verecek.

Facebook Ailesi
Facebook Ailesi

Meta ve Metaverse

Pek yakın bir zamanda bu üç sosyal medya platformunda açtığımızda sık sık Meta ismini göreceğiz. Bu uygulama ve web ağına da “Metaverse” ismi verilmiş oldu. Metaverse kelimesi “Meta ve Universe” kelimelerin birleşiminden oluşuyor.

  • Meta: Yarı, Öte, Değişim
  • Universe: Evren, Kainat

Birlikte çok muhteşem bir anlama gelmiyor. Muhtemel en yakın çevirisi “Meta Evreni olurdu” bunun sebebi “Meta” kelimesinin kesin bir anlamının olmaması.

Biz bu çatı şirket ismini bir süre önce Google ‘de görmüştük. Google hem arama motorunu hem diğer servislerini “Alphabet” isimli şirketin altında birleştirmişti. Google için tüm servislerin bu çatı şirket altında toplanması yönetimsel kolaylık sağladı ama servislerinde adı geçmedi. Yani Google’nin altında Alphabet Inc. Tarzında bir ibare görmedik sadece belgelerle sınırlı kaldı.

Facebook’un yaptığı çalışmada aynı zamanda bir itibar yenileme söz konusu odluğundan pek çok servisinin altına yeni çatı şirket ismini yani “Meta”yı yazacağını tahmin ediyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. en azından düzgün isim bulmuşlar :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir