1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

İstanbul Ne Demektir?

İstanbul Ne Demektir?
istanbul
0

Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğunun başkentliğini yapmış olan güzide şehir İstanbul. Sadece Osmanlı mı? Daha nice devletlere ve şehri devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Adına yazılan şiirler ve kitaplar ile bitirilemez bir kaynak haline dönüşmüştür.

Peki bugün ki İstanbul ismi nereden geliyor? Bildiğiniz üzere İstanbul Osmanlıya geçmeden önce Bizans imparatorluğunca Constantinople olarak bilinmekteydi. Peki adının kaynağı nedir? Genel olarak bilinenin aksine İstanbul ismi İslambol kelimesinden gelmez.

Birçok kişi şehir Müslüman bir topluluğun eline geçince böyle bir isim aldığını sanır ama yanılır. Aslında etimolojik kökeni Rumca bir kelime olan Stinpolis kelimesine dayanır. Stinpolis kelimesi Rumca Şehre Doğru demektir. Kelime zaman ile aldığı deformasyon ile değişmiş ve bugün ki hali olan İstanbul’a dönüşmüştür.

Ünlü Fransız lider Napolyon “Dünya tek bir devlet olsa başkenti İstanbul olurdu” demiştir. Avrupa ve Amerikalıların çoğu hatta dünyanın geri kalanı Türkiye’nin başkentini İstanbul zannetmektedir. İstanbul adına yazılan şiirler sadece Türkçe de değil pek çok dilde yer almıştır. Yabancı eserlerde İstanbul’da geçen film dizi ve kitapların sayasıda bir hayli fazladır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0)

  1. 24 Şubat 2023

    İslam dan geldiğine emindim oysa ki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir