1. Anasayfa
  2. Anime

Japon vs Çin Animesi

Japon vs Çin Animesi
0

Anime deyince genellikle aklımıza Japon animesi gelir. Bunun birinci sebebi animenin ilk olarak Japonlarda çıkması. İkinci sebebi ise Japon anime sayısının Çin anime sayısına oranının çok fazla olması. Buna rağmen son yıllarda çinliler her konuya olduğu gibi anime sektörüne de el atmaya başladı.

Peki son zamanlarda Çin animesi nasıl yayıldı?

1- Mangaka Çalmak

Çin anime studyoları ülkede ki mangaka eksikliğini Japonya dan sağlamaktadır. Japonya da çok fazla olduğundan dolayısı ile maaşları çok iyi olmuyor. Bunu bilen Çinliler yüksek ücretler teklif ederek Japon mangaka ve animatörleri transfer ediyorlar.

Çoktan bir kültüre, seriye ya da tanınmışlığa sahip olan mangakalar gittikleri yere de belli bir miktar okuyucu/izleyici çekmeyi başarıyorlar.

2- Animasyon Kullanmak

Japon animelerinde animasyon efekti kullanmak hakaret gibidir. İzleyici hem studyoyu hem de çizeri taşa tutar. Lakin Çin animesi diğer tüm Çin ürünleri gibi ucuza mal edilmeye çalışılır. Bu yüzden sık sık animasyon kullanırlar. Hatta Çin ve Kore animelerinin tamamen animasyondan oluştuğuna şahit oluyoruz.

3- Dağıtım Ağı

Japon animesi kendi kendine dağılabilir. Dünya çapında ki sevenleri alır, çevirir, yayınlar ya da lisanlar. Yani her tür yolu kullanır. Çin animesinde ise dağıtım işi studyolarca ve yine fanlarca yapılır. Japon ve Çin nüfus farkı düşünülünce sadece ülke içinde dağıtsalar bile Japon anime izlenme oranlarını geçiyorlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0)

  1. Japon animesini tek geçerim. Lakin güzel çin animeleri de var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir