1. Anasayfa
  2. Din ve Felsefe

Platon’un demokrasi düşmanlığı

Platon neden demokrasi'yi sevmiyordu?

Platon’un demokrasi düşmanlığı
7

Platon, demokrasiyi her işi ustası yapmalı diyerek reddetmiş hatta karşı olmuştur. Platon, demokrasiyi çekici, anarşik, eşit kadar eşitsize de bir türlü eşitlik veren bir yönetim olarak görmektedir. Kadın-Erkek-Köle eşit olmamalıdır demekte, Monarşiyi ve Aristokrasiyi, demokrasiden üstün görmekte ve kralında filozof olması gerektiğini eklemektedir. Demokrasiyi zorbalıkla eşit düzeyde tutuyor insanın en mutlu olacağı yönetimin krallık olacağını söylüyordur aynı zamanda her işi ustası yapması gerektiğinden yönetimi “bu işin ustası” olabilecek kadar az kişiye değil halka (çoğunluğa) bırakmanın asla doğru bir yönetim şekli olmayacağını söyler ve bilgisiz devlet yönetme olarak gördüğü demokrasiyi aristokrasi ile değiştirmeyi önerir.

Aslında Aysun Kayacı’nın söylediği “dağdaki çobanla benim oyum bir mi” sözü Platonla aynı fikirde olduğunu gösteriyor.

Platon’un neden demokrasiyi sevmediğini bir örnekle açıklamak gerekirse bir uçak düşünelim ve içinde yolcular olsun bu durumda uçağı kullanması gereken kişi pilot yani “usta kişi” olurdu değil mi? Birde uçağu kullanan kişinin demokrasi ile seçildiğini düşünelim bu uçağın düşmesine sebep olurdu. Çünkü, toplumda bilgelerden fazla cahiller vardır. Bu cahiller, demokrasi sayesinde güç kazanır ve kötü yönetime sebep olurlar fakat aristokrasi ya da monarşi de zaten işi ustalar yaptığı için böyle bir şeye asla sebebiyet vermez.

Aslına bakarsak Sokrates’i de (Platon’un hocasıdır.) öldüren demokrasidir. Toplumdaki cahiller bilgelerden daha fazla olduğu için bu hatalı sistemde daha fazla güce sahiptir ve toplumdaki bilgeleri de çeşitli suçlamalarla ölüme sürükleyebiliyorlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (7)

  1. Adam bir kere öznel yaklaşıyor. Kendinin dahil olduğu bir grubun yani filozfların yönetici olmasını savunuyor. Bu felsefe değil siyasettir.

  2. Adam soylu bi elitist. Normaldir.

  3. 19 Ekim 2022

    Demokrasinin eksikliği varolan tüm olasılıkları ortak paydaya bölüp çareyi her şeyin ortalamasını bulmakta araması; Toplumdaki her birey maalesef ki aynı sosyoekonomik bilince sahip olamadığından vasatın(ortalama) altına veya üstüne çıkmak bilinç düzeyi sabit seyreden topluluklar için günden güne gitgite imkansız bir hale bürünüyor. Meritokrasinin hüküm sürdüğü bilincin zamana yayılımlı bir şekilde artırıldığı bir toplulukta uygulanacak demokrasi-meritokrasi kombini platon’un da ilgisini çekerdi bence.

    • Bence fazlasıyla kibirli davranmış. Kendisinin soylu olduğunu biliyoruz ve açıkça “Filozof Kral” mantığını savundugu göz önüne alınınca elitist bir hırstan fazlasını göstermemiş.

  4. Platon bu konuda haksız değil ama kendi dönemi ile kıyaslandığında değil. Onun döneminde bir kişi tüm kararı tek başına alır ve eğitim sadece soylular için vardı. Bu gün yöneticiler kararları tek başına alamıyor ve halkın çoğu eğitim görmüş. Yani uçakta pilot çok ve kararı ortak veriyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir