1. Anasayfa
  2. Anime

Kimetsu No Yaiba Eleştiri

Kimetsu No Yaiba Eleştiri
1

Konusu

Eski çağlardan beri ormanda insan yiyen iblisler olduğu söylentisi gezmektedir. 

Bundan ötürü yerli halk gece vakti dışarıya çıkmayı hiç göze alamıyordur.

Aynı zamanda efsaneye göre geceleri bu kana susamış iblisleri avlayan bir iblis avcısı vardır.

Genç Tanjirou için bu söylentiler yakında acı gerçeklere dönüşecekti.

Babasının ölümünden beri Tanjirou ailesine bakma görevini üstlenmişti.

Hayatları trajedilerle karşılaşmış olsa bile mutluluğu bulmuşlardı.

Ama bu mutluluk Tanjirou ailesini katledilmiş buluncaya kadardı ve hayatta kalan tek üyesi olan kız kardeşi Nezuko, bir iblise dönüşmüştü.

Şaşırtıcı bir şekilde Nezuko hala insan duygularını ve düşüncelerini taşıyordu.

Böylelikle Tanjirou’nun iblislerle dövüşme ve kız kardeşini tekrar insana dönüştürme görevi başladı.

Karakterler

Tanjiro Kamado

Tanjirou

Kendisi ana karakterdir, olay örgüsü içerisinde hiç bir şekilde gelişimi olmamak ile birlikte sırf farklılık olsun diye hiç bir şekilde kişiliği değişmeyen bir yerinde sayan bir karakter yazmışlar.

Farklılık olsun” dediğim kısım ise Tanjirou sırf kız kardeşi bir iblis diye öldürdüğü bütün iblislerin aslında iyi olabileceğini, herkesi yanlışlıkla iblis olabileceğini düşünen bir karakterdir.

Mesela kendisi anime içerisinde sırf kız kardeşi iblis diye bütün iblislere acıyan bir kişidir. 

Sebebi ise tanjirou’nun empati kuramamasıdır.

Empatiden kastım kötü adamlara acıması ve onlara huzurlu bir ölüm bahşetmesi değil, onların hissettiği şeyleri anlayamaması ve iblislerin yaptığı kötülüklere kendisinin bir anlam yüklemesi.

Yani iblislerin umrunda bile olmayan vicdana sahip olan tajirou’nun kafasında sürekli bir iblis güzellemesi yapmasıdır.

Sebebi ise kız kardeşinin iblis olmasıdır, yani kız kardeşi iblis olmasa ve ölse bu karakterden ziyade kaos yaratacak birisi olmasıdır tanjirou’nun.

Tanjirou’nun karakteri aşırı kötü yazılmış çünkü karakter gelişimi nasıl yapılır bilmiyor yazar, yani yazdığı karakter tanjirou ile empati kuramıyor yazar ve yazarın kafasında tanjirou her zaman iyi bir karakter olarak kalacak.

Bu düşüncenin aksini bile düşünememesinden dolayı yazar tanjirou’ya karakter gelişimi yazmıyor, çünkü tanjirou’nun yozlaşamayacağını düşünüyor.

Yozlamayacağı gibi de tanjirou’nun sürekli sabit bir fikirde kalması yazarın karakter gelişimi yazmaktan çok fazla korktuğunu gösteriyor.

Böylece Kimetsu No Yaiba anime tarihinin en overrated animesi olarak tarihe geçiyor.

Şimdi gerçekçi bir senaryoda tanjirou’nun nasıl olacağını size bir anlatayım.

Tanjirou animedeki yüce gönüllü ve öz verili karakterinin aksine bencil, vurdum duymaz, acımasız, kana susamış bir seri iblis katili olması gerekiyor ve bu katliamları ise işkence çektire çektire yapması gerekiyordu.

Yani konu nezuko olunca aşırı paranoyak olması lazımdı, birisi elini nezuko’ya sürdüğü anda gözünü kan bürümesi lazımdı, önüne gelen her şeyi ve herkesi nezuko’nun yani ailesinden tek kalan kişinin can güvenliği için yok etmesi gerekiyordu.

Ancak onun yerine şöyle:

*Ağlayarak*“Kardeşim istemeden iblis oldu *sümüğünü çeker.* o yüzden sana huzulu bir ölüm vereceğim, *salyasını çeker.* sonuçta sen bir sürü aileyi katletmiş olsan da, kardeşimin canını da yaksan, ebeveynleri çocuklarının göznün önünde canlı canlı yemişte olsan, bunları özgür iradenle’de yapsan da, sende bir zamanlar insandın….

Böyle saçma sapan ve aşırı komik bir karakteri var, yani çocukta olsan ki çocuk olduğun için olgunluktan bir haber olması gerek tanjirou’nun önüne gelen herkesi yok etmesi gerekiyordu, tanjirou bu halde zaten mükemmel bir karakter olduğu için hiç bir şekilde gelişmiyor.

Gelişmediği içinde izlerken aşırı sıkıcı ve monoton bir karakter oluyor, yaptığı hiç bir şey beni tatmin etmediği gibi yapacağı şeyleri tahmin etmek bir o kadar kolay.

Nezuko Kamado

Bir boka yaramaz nezuko

Kendisi ailesi öldürüldükten sonra şansa bala iblis olmuştur ve hayatta kalmıştır, hikaye içerisinde rolü yok gibi bir şeydir. 

Yani hikaye tanjirou’nun kız kardeşini insan yapma çabası üzerine kurulu ancak kız kardeşin ne karakterine değiniliyor ne travmasına değiliniyor ki düşündükçe “bunlar salak mı?” diye sövüyorum.

Çünkü nezuko’nun ailesi’nin gözünün önünde katledilmesi ve nezuko’nun bundan dolayı kesinlikle oluşacak olan travması üzerinden muhteşem bir karakter gelişimi yazılabilirdi.

Yani karakter arada bir kardeşlerinin ve annesinin sesini duysa, halüsünasyon falan görebilirdi katliama dair.

Bu durumu tanjirou’nun da yaşaması lazımdı.

Ancak değinilmek bir tarafa nezuko bunların hiç biri olmamış gibi nasıl  hayatına devam ediyor aklıma almıyor.

Yazar bunu söyle açıklamış:İblis olmak duyguları köreltiyor.” 

Aynen, duyguları köreltiyor sırf karakter gelişimi yazmamak için değilde aşırı gerekli bir negatif yön olduğu için ekledi böyle bir şeyi. 

Aynen, nezuko’da tanjirou’ya onu sevdiği için sarılmıyor yada kafasını abisinden ilgi istediği için okşatmıyor. 

Aynen iblis olmak duyguları köreltiyor, nezuko hariç bütün iblislerin duygularını köreliyor….

Aynen……

Komikmiş yani bunları sırf nezuko’yu “tatlı karakter materyali” gitmesin diye eklemeleri ve evrenin’deki kuralları yine ve yine hiç etmesi çok komik.

Kısaca nezuko kullanılmamış bir karakter ve kullanılsa bile kullanılacak alan bile yaratılmamış bir karakter.

Kullanılsa ne mi olurdu?

Nezuko:“Bende yardım edecem! Bende bir iblisim, bende onlar kadar güçlüyüm! Ben senden bile güçlüyüm!” derdir ve iki dakika sonra zor bir duruma düşüp tanjirou’nun başını belaya sokardı.

Zenitsu Agatsuma

Zenitsu yavsagi

Kendisi hikaye’de cidden var olmaması gereken gereksiz bir karakterdir.

Sebebi ise hikaye içerisinde ana karakter olmamasına rağmen bir plot armor’u vardır, yani kendisi ölemez.

Aslında ilk bölümden gebermesi gereken birisidir, ancak kendisi uyuduğu vakit yada korkudan bayıldığı vakit başka bir kişiliğe geçer ve nezuko hariç önüne gelen bütün iblisleri deşer.

Yani hikaye içerisinde cidden var olmasa hikaye’den hiç bir şey eksilmez.

Kendisi yavşağın önde geleni geride durmayanıdır, önüne gelen bütün kızlara sulanır, her şeye bağırarak tepki verir, çocuktur ve asla büyümez.

Gereksiz bir karakterdir yani.

Hashibira Inosuke

Inousuke

Ormanda büyümüş, medeniyetten bir haber olan “orman adamı” diyebileceğimiz karakter gelişimi olmayan yine ve yine karakter olarak hiç bir şekilde gelişmeyen bir kişidir.

Travma sonrasında olduğunu düşündüğüm bu kişiliğinin nedenini bilmiyorum çünkü anime’yi ilk sezonu ile bırakmak ile beraber mangasını da okumuyorum.

Bu karakter sadece “hikayemiz’de manyak birisi olsun, durduk yerde saçma sapan hareketler yapsın.” diye konulmuş bir karakterdir.

Buda çöptür ancak en azından zenitsu ve tanjirou’dan iyidir.

Yorumum

Bu anime’yi ufotable gibi muhteşem bir stüdyo yapmasa eminim ki hiç kimse bu leş anime’nin yüzüne bile bakmazdı.

Şu anime piyasasını anlamıyorum muhteşem animeleri berbat stüdyolar alıyor “örnek chainsaw man’i rezil bir stüdyo olan mappa’nın alması” ve bunun gibi çöpleri ise ufotable’ın alması gibi.

Yani direkt çöp demek olmaz sonuçta buna emek harcanmış yani ufotable’a saygısızlık olmasın “mangaka’nın da kafasını sıçayım.” şimdi bir nedenlerini sıralamam gerekiyor.

Öncelikle hashiralar’ın ilahlaştırılması benim aşırı derecede fazla sinirimi bozdu.

Yani ulan siz daha muzan’a yaklaşamdınız bile ve tanjirou muzan’a yaklaştı ve üstüne hayatta kalmasına rağmen çocuğa üstten bakıyorsunuz, zaten her biri steryotip, hiç birinin üzerine düşünülmemiş, her biri zaten mükemmel bu hashiraların.

Zaten harikalar ve bu karakterleri sevmemiz bekleniyor, hayır ben nefret ettim bunlardan çünkü steryotip’in vücut bulmuş hali bu işe yaramazlar.

Yani en basitinden soruyorum kendilerine “Demon Slayer Corp” diyen bir örgütten bütün iblislerin götlerini tekmeleye tekmeleye kaçması gerekmiyor mu?

Yani bütün iblisler Demon slayer’lara normal insan gözü ile bakıyor, ne bileyim aralarında hiç mi sohbet etmiyorlar, birbirlerin demon slayer’lar hakkında hiç mi uyarmıyorlar.

Yani en basitinden muzan çıkar ve bütün iblisleri toplar ve der ki “Beyler bayanlar size bir iyi birde kötü haberim var.

Haberin geneli şu: Demon Slayer Corp adında bir organizyon var ve bizleri yok etmenin peşindeler.

İyi haber: Bu embesiller tek kaldıklarında ve bir sürü iblis ile karşılaştıkları vakitlerde hiç bir şey yapamıyorlar, birbirlerine ihtiyaç duyuyorlar yani hashiralar tek başlarına hiç bir şey değiller.

Kötü haber: Bu embesillerin plot armor’u var, yani onları yok etmek epey bir zor, çünkü en basitinden tanjirou adındaki böcek her öleceği vakit ölmüş ailesini görüyor ve götünden element çıkartır gibi güç sıçıyor ve içimizden geçiyor.

Bu durum diğerleri içinde geçerli, onlara nefes dahi aldırmamak lazım, düşünmelerine ve götlerinde güç çıkarmalarına izin vermemek gerekiyor.

Bu anime gerçekten bir komedi animesi olarak bakıldığı vakit aşırı iyi duruyor, yani klişelerin’de bokunu çıkartarak bir şeyler yapmak için sudan çıkan balık gibi kıvranması bana göre gelmiş geçmiş en leş iblis eserini yarattılar ve bu çok komik yani buda bir başarıdır diyorum, bu kadar seviyesiz bir iş yapılmaz.

Birde özellikle muggen train’i izleyenlere bir soru sormak istiyorum:

Rengoku Kyoujurou

Rengoku

Bu karakter ölmese aranızdan kaç kişi bu karakteri sevecekti?

Yani dürüst olalım, bu karakterin diğer karbon kopya karakterlerden farkı ne?

Ölü olması mı?

Aşırı enerjik olması mı?

Sürekli bağırması mı?

Usta olması mı?

Hayır, bence bunun sebebi insanlara “Seveceksiniz lan bu karakteri!” diye cidden bu içi bomboş ve klişe bir karakter olarak yazılmasıdır.

Yani bu karakteri sevecek ne verdi size bu anime?

Bu karakteri özel yapan ne? 

Ben size söyleyim hiç bir şey, sadece ölüm tarzı size duygusal bir şekilde sunuldu, yoksa buda çöp bir karakter.

Bu anime cidde aşırı kötü bir şey, izlerken sadece animasyonlara baktım, yani zenitsu gibi bir yavşağın bağırmasını, tanjirou’nun sürekli iyilik abidesi olarak resmedilmesini, çöp hashiraların güç gösterisi yapması gibi şeyleri gördükçe midem bulanıyor.

Cidden animeler bu noktaya kadar düştü ya, Neon genesis evangelion’lardan Shigatsu wa Kimi no Uso,’dan Kiseijuu’dan, Fma:Brotherhood’lardan Shiki’lerden buraya kadar düştük ya işte bu yüzden animeler artık radikal bir değişikliğe uğramadığı sürece izlenmez.

Yani chainsaw man gibi bir şaheseri rezil bir stüdyo olan mappa’ya bırakan bu sektörden cidden bir bok olmaz.

Yani günümüzde cidden izlenmeye değecek hiç bir şey kalmaması benim canımı sıkıyor.

Umarım bir gün bu sektör kendisini toparlar.

Puanım:

Leş ve klişe “iyi” karakteler: -5

Saçmalık derecesinde duygusal düşmanlar:-4

Klişe olay örgüsü: -5

Berbat ana kötü adam:-5

Muhteşem animasyon ve çizimler için +12

Sırf eksi puan vermemek animasyon ve çizimlere bu kadar puan verdim, sonuçta ortada bir ufotable gibi şahane bir animasyon stüdyosunun emeği var.

Kısaca içerik tamamen çöp ancak görsellik mükemmel, bir anime kendisini görsellik için izletir mi? 

İzletiyormuş ancak ben sadece 1 sezon ve 1 film katlanabildim, onun dışında katlanılacak bir şey değil, bu çöp bir zaman israfı.

1 /10

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Çok boş sahne vardı. Amacı olmayan filler sahnelere çok vakit harcadılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir