Genel anlamda Japonya denilince akla gelen 3 şey var. Bunlar Anime, Teknoloji ve Nükleer saldırı. Ortada bir garip durum var. İnsanlar bunların sıralaması hakkında kafa karışıklığına sahip. Savaş ne ara bitti. Teknolojik gelişmeler ne ara gerçekleşti. Neden animeye kafayı takmış biz weeb’ler detayları bilmiyoruz?
Bu sebepten kısaca bilgilendirelim dedik.
1- Çok çok eskiden
Çok çok eskiden Japonya aslında parça parça klanlardan oluşan bir halktı. Her klan ve şehir birbirinden deyimi yerindeyse nefret ediyordu. Birlikte olmaktansa ölmeyi tercih ederlerdi. Bu yüzden yüzyıllarca kendileri ile savaştılar. Tabi bu dönem içerisinde büyük şehirler(krallık gibi düşünün) Çin ve diğer devletler ile de mücadele etti.
Döneme bağlı kıtlık ve iklim şartları sonunda bir noktada onları bir kıldı. Bazı önemli liderlerin sayesinde Japonya bir gün tümden bir devlet olmayı başardı. Bu başarı tabi ki demokrasi demek değildi. Bir Shogun yani kral tüm ülkeye sahipti.
Uzun zaman bu şekilde yaşayıp yine başta Çin olmak üzere bazı küçük/büyük savaşlara girdiler.
2- Asya Asyalılarındır
Her büyük güçte olduğu gibi sürekli daha fazlası istendi. Birinci Dünya Savaşında kazanan tarafta yer alan Japonya Asya da büyük güç elde etti. Diğer büyük devletler birbirleri ile mücadele ettiklerinden Asya ve Japonya ile uğraşan pek kimse yoktu. Genelde o bölge İngiliz baskısında olduğundan ve İngilizler de Almanlar ile uğraşmak zorunda olduğundan rahattılar.
Dünya 2. savaşa hazırlanırken Japonya da genişlemeye başlamıştı. Çin’in bir kısmı, Endonezya’nın bir kısmı ve Kore’nin bir kısmını topraklarına katmak için işgallere girişmişti. Bölgede ki hakkını “Asya Asyalılarındır” mantığı ile savunmaya devam ediyordu. Genel gayeleri büyük devletlerin birbiri ile savaşırken buraya odaklanmayacağı yönündeydi.
Aslında gayet haklıydılar kimse Asyada olanları umursamıyordu. Almanya Avrupa’nın çoğunu işgal etmişti ve Ruslar giderek güçleniyordu. Derken… Hata yaptılar.
3- Patlamalar
İkinci Dünya savaşı bilfiil vardı. Japonya, ABD, Almanya vs… hepsi birbirini yiyordu. Buna rağmen gerçekten Japonya üstündeki baskı çok azdı. Asya devletleri zayıftı ve diğerleri de Japonya’nın faaliyetlerini kendilerine karşı olarak görmüyordu.
Sebebini açıklamak uzun sürer ama bir sabah Japon uçakları okyanusu geçip ABD’nin Perl Harbor limanını daha doğrusu askeri limanını bombaladılar. Bu olayın üstüne ABD de kamuoyu birden düşman olarak Japonya’yı göstermeye başladı.
ABD de işler genellikle halk hareketlerine ve propagandalarına bağlı olduğundan Almanya, Rusya falan birden gözlerinde yok oldu ve Japonya ya odaklandılar.
En sonunda savaş çıkmaza girince ABD büyük bir işgal planın yanında vurucu bir plan daha hazırladı. Vurucu plan işe yaramazssa geniş çaplı bir işgal girişiminde bulunacaklardı. Hiroşima ve Nagazaki kentlerine 4 gün arayla iki nükleer bomba atıldı. Şehirler dümdüz oldu. Japonya savaştan çekildi. Büyük devletler de çekişilmelerine devam etti. Bu olaydan sonra herkes nükleer silah yapıp diğerlerini bununla tehdit etmeye başlayacaktı.
4- Kullanılmayan Kaynaklar
Japonya teslim oldu ve ordusu dağıtıldı. Askeri birlikler kurmasına izin verilmedi. Aslında hala tam askeri bir teşkilata sahip değiller. Lakin ABD nin Japonya ile yıllarca uğraşacak kaynağı ve zamanı yoktu. Bu yüzden tekrar Rusya/Almanya sorunlarına yöneldiler.
Japonya ordu kuramıyordu. Bu da ortada kullanılmayan çok fazla kaynağa sebebiyet veriyordu. Basitçe onu gelişmeye harcamaya karar verdiler. Eğitim, Teknoloji ve sanat gibi şeylere harcadılar. Zaman içerisinde Diğer devletler birbirini yıpratmaya devam ederken Japonya yeni çağın teknolojilerinde gelişmeye başladı.
Bilim ve teknoloji aldı başını gitti. Sanat ve sanat dalları da bu zenginlikten payını aldı. Japonya Teknolojinin Kültürle buluştuğu nokta haline geldi.
5- Anime
Anime kelime anlamı olarak Animasyon’dan türemiştir. Avrupa da başlayan bu yeni teknik akım bir şekilde Japonya ya ulaştı. Japonlar bunu Teknolojik bir sanat olarak gördü. Duygu ve düşüncelerini aktarmak için elektronik yeni bir sanat biçimini kullanmaya başladılar. Normalde o kadar tutmayabilirdi ama Japon kültüründe anlatılacak çok şey vardı.
Zaman içerisinde o sektör de aldı başını gitti. Bunun yanı sıra, Manga, Oyun vs… hepsi bir birine bağlı şekilde ilerlemektedir. Hepsi de tarihi ve kültürel sebeplerden bu gün ki şekillerini aldılar.
Ah ah. Simdi Niko niko ni
Neko kızlara geldikleri yola bak :)
Bir kaç felaketi göz ardı edersek buna değdi bile diyebiliriz.