1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Gelecekte Sunucular Nasıl Olacak?

Gelecekte Sunucular Nasıl Olacak?
Gelecekte Server 'lar Nasıl Olacak
0

İnternetin bize sağladığı olanaklar her gün artmaktadır. Alışveriş yapabiliyor bankacılık ve iletişim işlemlerimizi yapabiliyor hatta devlet işlerimizi bile online olarak yapabiliyoruz. Artan internet yüküne rağmen her gün daha hızlını arttırıp, kolay erişim sağlayabiliyoruz. Bunların temelinde bizim göremediğimiz internet altyapısı yatmaktadır.

İnternet hizmeti sağlayan büyük firmaların çok yüksek kapasitelerde depolama ve hız ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç bir veya birkaç sunucunun sağlayabileceğinden çok fazladır. Günümüzde yüzlerce sunucunun bulunduğu sunucu odaları bulunmaktadır. Sunucu ihtiyacımız bu gün bu odalar tarafından sağlansa da her geçen gün daha çok odaya ihtiyacımız olmaktadır. Daha büyük odalarda daha büyük ver gelişmiş sunucular gelecekte bizi beklemektedir.

Günümüzde dünya üzerinde bir yılda kullanılan enerjini %2,5 ‘i sunucular tarafından tüketilmektedir. Konunun uzmanlarına göre 20 yıl sonra dünya enerji kaynaklarının %50 ‘i sunucular tarafından kullanılacaktır.

Aslında sunucuların harcadığı enerjinin çoğu soğutma sistemleri tarafından harcanmaktadır. Birbirinden ayrı birçok sunucu odasının bulunması da ekstra maliyete neden olmaktadır. Geleceğin sunucu sistemleri tasarlanırken sunucu odası yerine sunucu şehirleri düşünülmelidir. Sunucu şehirleri tasarlanırken örneğin kutuplar gibi zaten soğuk yerlere yapılması sadece soğutma değil emlak maliyeti açısından da önemli bir faktör olacaktır. Fakat buzullara yapılan bir sunucu şehri, azalmış olsa da çok fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Sunucu şehirlerinin kendi enerji kaynağına sahip olması gerekir.

Önümüzdeki sorunları göze alınırsa bir sunucu şehri için en ideal yer uzay istasyonları olabilir. Uzay istasyonunda ki sunucu şehirlerinin ne gibi avantajları olabilir. Öncelikle emlak maliyeti yoktur, enerji ihtiyacı güneş panelleri ile sağlanabilir, uzayın soğuk ortamında soğutma ise çok kolay olabilir.

Gelecekte önümüze çıkabilecek bir diğer sistemse sunucu-istemcilerdir yani her bilgisayar hem sunucu hem de istemci gibi davranmasıdır. Bu tür bir sistem günümüzde mevcut fakat bilgisayarlar üzerine düşen fazladan işlem yükü nedeniyle tercih edilmemektedir. Bilgisayar gücünün her gün artması bir gün bu sistemin sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğine dair bir işarettir.

Sunucuları gelişmiş bilgisayarlar olarak tanımlarsak kullandığımız bilgisayarların her geçen gün sunuculara yaklaştığını söyleyebiliriz. Bundan şöyle bir sonuç çıkarılabilir gelecekte insanlar bilgisayarlarını kişisel sunucular olarak kullanabilir mi? Böyle bir durumda herkesin kişisel sunucusu olur ve sunucu odasına ve ya şehrine ihtiyaç kalmaz.

Bilgisayar kullanımın ve kullanım alanlarının hayatımızda ki yayılma ivmesine bakarak şunu söyleyebiliriz ki gelecekte bu sistemlerden çok daha gelişmiş sistemlere ihtiyacımız olacaktır. İster sunucu odası ister sunucu şehri fark etmez bu hızla bu fikirler düşündüğümüzden çok daha yakında hayatımıza girecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir