1. Anasayfa
  2. Teknoloji

CAD programları Nelerdir?

CAD programları Nelerdir?
CAD-Program-Tercihi
0

Tüm dünya ve ülkemizde mühendistik ve mimari alanlar giderek önem kazanmaktadır. Şehirleşme ve teknolojide ki sürekli yaşanan yenilikler sürekli mühendis ihtiyacını arttırmaktadır. Artık konu öyle bir noktaya gelmiştir ki mühendisler ve mimarlar yetmeyip teknikerler ve teknisyenler hatta onlar da yetmediği durumda kendini yetiştirmiş kalifiye elemanlar iş yapmaktadır.

Peki inşaatın içinde olmayan ya da o makineyi tasarlamayan hatta belki de işi hiç görmemiş birisi projelerin bir kısmını ya da tamamını uzaktan nasıl yapabiliyor? Tam bu noktada bu yazı size rehber niteliğinde hazırlanmıştır. CAD isimli programları ve sizin aradığınız CAD programını belirlemenize yardımı olmak için.

CAD Nedir?

“Bilgisayar Destekli Grafik-Tasarım” anlamına gelen “ Computer Aided Design” kelimesinin kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, Bilgisayar üstünden çizim yapmanızı sağlayan yazılımlardır.

Makine, Elektrik devreleri, Binalar ve hatta bilgisayarlar her şeyi tasarlamanıza olanak tanıyan pek çok CAD programı mevcuttur. Bu programların ortak amacı kullanıcıdan hesaplama yükünün çoğunu alarak daha görsel bir şekilde kolay tasarımlar yapmayı sağlamaktır.

Eğitim Almadan CAD öğrenilebilir mi?

Bir üniversiteye ya da bir kursa gitmeden evde bir kitaptan ya da YouTUBE videoları ile CAD programı öğrenmek mümkündür. Asıl zor olan mesleki konu üzerinde tecrübe sahibi olmaktır. Tecrübe edindikten sonra edindiğiniz CAD bilgisi ile pek çok iş yapabilir hatta bunları satabilirsiniz.

Bir örneklem olarak mimari sektörünü ele alalım. Merdiven çizmek isteyen birisi aklında bir merdiveni canlandırabiliyorsa, bir merdivenin inşasının ve ölçülerine hakimse o kişinin tek yapması gereken AutoCAD ‘ın başına oturup merdiven çizmesidir.

Şu ana kadar CAD programında size açıklamak istediğim konu İnşaat üzerine bir programı öğrenmek ve inşaat bilmenin ayrı şeyler olduğudur. Çizmek istediğiniz şeye karşı deneyiminiz ve bilginiz olduğundan emin olmanızı size şiddetle tavsiye ederim.

Hangi CAD programını öğreneceğim?

AutoCAD Ekrani

Her sektörde olduğu gibi CAD programlarında da çok çeşitli bir yelpaze ve bir o kadar çeşitli firma bulunmaktadır. Makine çizimi yapan pek çok program varken çoğu az bir farkla birbirinden ayrılır. CAD programı seçmek büyük ölçüde araba seçmeye benzer. Araba seçerken hepsinin aynı amacı gördüğünü bilirsiniz sadece özelliklerini ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir.

O halde siz kendinize bir sektör belirleyin ve ona göre seçiminizi yapın. Aklınızdan çıkarmamanız gereken bir konu ise bir tanesini öğrendikten sonra diğerlerini öğrenmenizin daha kolay olacağıdır. Yani FreeCAD öğrenmeniz artık AutoCAD öğrenemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Mimari Üstüne Programlar

Eğitim, meslek veya merak gereğim mimariye ilginiz varsa ve bu konudan para kazanmak istiyorsanız önceden de belirttiğim gibi öncelikle bazı şeylere hakim olmanız gerekir. Çünkü program sadece çizmenizi kolaylaştır nasıl çizeceğinize siz karar verisiniz.

Mimarlar genellikle AutoCAD, 3Ds MAX, SketchUp ve Revit kullanırlar.

Mimarlar için AutoCAD

Mimarlar genellikle çizimine AutoCAD dan başlar. Çünkü çizimin kemiğinin oluştuğu program AutoCAD ‘dır. Odaları, Bahçeleri, Otoparkı vs.. AutoCAd da hazırlar ve değişikliklerini ayarlarlar. Müşteri isteği, kanunlar, proje alanı ve pek çok sebebe göre proje pek çok kez değişiklik gösterir. Projenin alanı, genişliği, metrajı ve daha pek çok şey bu aşamada ortaya çıkar.

AutoCAD 2D ve 3D vektörel çizim programıdır. 3D motoru her ne kadar çok gelişmiş olsa da 3D çizim diğer programlara nazaran daha zor olduğundan pek tercih edilmez.

Mimarlar için 3Ds MAX

Mimari alanında 3Ds MAX vaz geçilmez bir programdır. Animasyondan film sektörüne kadar pek çok alanda hizmet veren 3Ds MAX programı çizim rahatlığı ve animasyon efektleri sayesinde mimarların gözdesi olmuştur. AutoCAD’i üreten AutoDesk ürettiği için birbirine dosya aktarımlar mükemmeldir. Bu mimarların en büyük tercih sebeplerinden bir tanesidir.

Çizimleri görselleştirmek ya da yapılan görselleştirmeleri harekete dökmek için mükemmel bir programdır.

Mimarlar için SketcUp

SketcUp programı Google tarafından geliştirilen bir 3D modelleme programıdır. 3Ds Max dan üstün yanı çizim yapmak daha kolaydır. Işıklandırma ve Render konusunda büyük kolaylıklar sağlayan araçlar ile donatılmıştır. Ayrıca yaptığı çizimler pek çok özgün uygulamada da da çalışabilir. Eksik yanı ise animasyon için kullanmak zordur. Yani animasyon konusunda 3Ds MAX dan geride kalmıştır.

Mimarlar için Revit

Revit programı yine AutoDesk tarafından üretilen bir programdır. Amacı 3D modelleme ile 2D modellemeyi bir arada kullanabilmesidir. Tabi sadece sebebi bu değil, asıl olayı İnşaat mühendisi, Elektrik mühendisi, Mimar vs.. hepsinin ayın proje üstünde çalışabilmesine olanak tanıyor. Büyük projelerin karışmaması ve hızlı bitmesi için avantajları bulunmaktadır.

Diğer Mimari Programlar

Bu kılavuzun konusu olmasa da mimarlardan genellikle Photoshop da bilmeleri beklenir.  Kat planları giydirme ve textrue resimlerinin hazırlanması gibi pek çok konuda photoshop kendini kanıtlamış bir yazılımdır.

İnşaat Mühendisliği Üzerine Programlar

CAD Program Tercihi

Mimari ve inşaatın aynı şey olduğunu varsayarak aklınız karışabilir ama ne yazık ki ikisi farklı konulardır ve tamamen farklı şeylere hizmet ederler. İnşaat mühendisleri bir yapının sekine ya da yerleşimine karışmazlar. Bir dairede ki odaların kaç m2 olduğu onları ilgilendirmez. Oda başına giden beton miktarı ya da binanın ayakta durabilmesi için gereken statik planları ile ilgilenirler.

İnşaat mühendislerinin kullandığı programlar AutoCAD (AutoCAD Civil), Sta4CAD, İdeCAD gibi programları kullanırlar. Genellikle alanları matematiksel şeyler olduğundan çizim gibi değil de o çizimlerin değerleri gibi şeylerle ilgilenirler.

İnşaat Mühendisleri İçin AutoCAD Civil

AutoCD Civil, AutoCAD’in yaptığı her şeyi yapabilen ve üstüne inşaat mühendisleri için özelleşmiş bir çok fonksiyon ile donatılmış bir programdır. Kesit çizme, mertaj çıkarma gibi mühendislerin kullandığı pek çok özelliğe sahiptir.

Hobi olarak yapan birisinin kullanmasının oldukça zor olduğu fonksiyonlar barındırdığı için hobi olarak öğrenenlere öğrenenlere tavsiye etmeyeceğim bir türdür.  Metrah, Statik gibi konular çok bilgi gerektirir ve yapılsa bile onaya ve imzaya dahil olan şeylerdir.

İnşaat Mühendisleri İçin Sta4CAD

Sta4CAD programı statik hesaplamaları üzerine özelleşmiş bir CAD programıdır. Metal yapılar, köprüler, yollar veya tüneller fark etmez her tür iş için sağlam bir statik hesap sistemine sahiptir. Çok katlı binaların tasarımı için neredeyse vazgeçilmezdir.

İnşaat Mühendisleri İçin İdeCAD

İdeCAD yerli bir yazılım olarak ortaya çıkan ve alanında oldukça başarılı bir programdır. Türkiye’nin yanı sıra pek çok Avrupa ülkesinde de rağbet görmektedir. Özelleştiği alan Çelik yapılardır. Yüksek katlı binalar ve köprüler gibi çelik yapıların aşırı kullanıldığı sahalar için çok sağlam bir alt yapı sağlar.

İnşaat Mühendisleri İçin Diğer Programlar

İnşaat mühendisliği genellikle yönetim ile birlikte gelir yani şantiyenin içerisinde ve yönetiminde olurlar. Satın alma, kiralama, iş yönetimi gibi pek çok olaya dahildirler bu yüzden CAD programlarının yanı sıra Excel gibi hesaplama programlarına ve MS Project gibi proje yönetim sistemlerine de aşina olmaları beklenir.

Harita Mühendislerinin Kullandığı Programlar

Harita mühendisleri her ne kadar o kadar tanınmış bir grup olmasalar da uzay araştırmalarında bile kullanılan özel bir sektördür. Küreselleşen bir dünyada haritaların önemi asla yadsınamaz. Bu yüzden harita mühendisliğinin de kapsadığı pek çok program vardır. Bu yazılımlar iki kategoriye ayrılır CAD ve GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi) bu programlar ArcGIS, NetCD, AutoCAD (AutoCAD Map) ve diğer programlardır…

Harita Mühendisleri için ArGIS programı

Bu program bir GIS programıdır. Çizime değil de veri yorumlamaya odaklıdır. Analiz için kullanıldığından pek çok veriyi dışarıdan çeker. Nehirlere 5 km olan yerleri tehlikeli 10 km olan yerleri az tehlikeli olarak işaretleyebilir ya da nüfus yoğunluğuna göre boyama yapabilirsiniz.

Toplumun ve riskin dahil olduğu planlamalarda daha çok kullanılmaya başlanmış bir programdır. 

Harita Mühendisleri için NetCAD programı

NetCAD programı yerli olarak üretilen ve harita mühendisleri tarafından en çok kullanılan programdır. Üstelik NetCAD aynı zamanda bir GIS programıdır. Dışarıdan veri alma işleme, İmar gibi pek çok işle aynı anda ilgilenebilir. Modülle bir yapıya sahip olduğundan programın sadece belli özellikleri satın alınabilir.

Harita Mühendisleri İçin AutoCAD Map

AutoCAD’in Harita için özelleşmiş bir yazılımıdır. Klasik AutoCAD’in yaptığı her şeyi yapar üstüne haritalama ve planlama için bir çok özelliğe sahiptir. NetCAD ‘in sağladığı dil desteği olmadığından ve veri işleme bu mühendisliğin bir özelliği olduğunda ülkemizde pek rağbet görmez.

Harita Mühendisleri için diğer programlar

Harita mühendisliği konusunun her aşamasında belirtildiği üzere bu mesleğin çoğu alanı veri işlemek ile ilgilidir. Excel gibi veri düzelenleme ve işleme programları da doğmayışıyla en çok kullanılan yazılımdır.

Makine Mühendislerinin Kullandığı Programlar

Catia Ekrani

Makine mühendisliği ülkemizde ve dünyada en çok ilgi duyulan ve bitirilmesi bir o kadar zor olan bölümlerden birisidir. Pek çok program ve programlama dili kullanırlar. Tam olarak nerede CAD ‘a girdiği nerede matematikte bittiğini kavramak çok zordur. AutoCAD Mechanical, SolidWorks, Catia, Inventor ve diğer programları kullanırlar.

Makine Mühendisleri İçin AutoCAD Mechanical

Makine mühendisleri diğer tüm mühendislik dalları gibi AutoCAD programına hakim olmak zorunadır. Buna ek olarak Mechanical sürümü bir çok dayanıklılık, enerji, sınama gibi özelliğe sahiptir. Çalışmalar genellikle AutoCAD ‘da başlar ve çalışmanın diğer aşmalarına yani temel tasarım bitince diğer  programlar aktarılır. Örneğin Simülasyon AutoCAD Mechanical ‘ın bile yeterince iyi olmadığı bir alandır. Bunun sebebi muhtemelen aynı firmanın sattığı diğer Makine mühendisliği yazılımları.

Makine Mühendisleri için SolidWorks

SolidWorks’un ortaya çıktığı nokta 3D çizimlerde özellikle makine çizimlerinde oraya koyduğu kolaylıktır. Tek çizgi çizmeden bir 3D tasarımı bitirebilirsiniz. Aynı çizimi 3D olarak AutoCAD da yapmak günler hatta aylar alabilir.

SolidWorks programı parçaları hareket ettirebilir. Yani içerisinde bir simülasyon sistemi de vardır. Tekerleği döndür, ya da A dişlisi dönerken B dişlisini ters yönde çevir gibi şeyleri yapabilirsiniz.

Makine Mühendisleri için Catia

Catia yazlımı otomotiv, havacılık gibi sektörlere dayalı olarak üretilmiş bir CAD yazlımımdır. Sürtünme ve Aerodinamik hesaplamaları yapabilir ve düz olamayan yüzeyler üzerinde çalışabilirsiniz.

Makine Mühendisleri için Inventor

Pek çok kişi Inventor ‘u SolidWorks’ün rakibi olarak görür, Buna rağmen AutoCAD ‘i de üreten firma olan AutoDesk üçünün de sahibidir. Bu yüzden ara yüz ve dosya aktarımı konusunda birbirileri ile çalışmaya çok müsait yazılımlımlardır.

Inventor programının diğer arkadaşlarından ayrıldığı nokta simülasyondur. Yani hareketleri tamamen simule edip sonuçlarını görebilir ve ya sunum amaçlı kullanabilirsiniz. Animasyon yaptığı da söylenebilir. Tabi bunu klasik animasyon mantığında değil sebep-sonuç mantığı ile yapar.

Makine Mühendisleri için Diğer Programlar

Baştan da söylediğim gibi makine mühendisliğinin kullandığı program yelpazesi çok geniştir. Bu programların bazılar CAD bile değildir. Elektrik hesaplamaları ya da programlama yazılımları kullanırlar. Bu yüzden hepsine değinmek çok uzun sürer. Klasik olarak Makine mühendisleri de Excel kullanmak zorgudadır.

CAD kullanan Diğer meslekler

Endüstri mühendisleri, Elektrik-Elektronik Mühendisleri ve daha pek çok meslek grubu CAD yazılımı kullanılırlar. Örneğin AutoCAD Electirical gibi bir yazlım mevcut. Gıda mühendislerine bile AutoCAD öğretilmektedir. Bu rehbere dahil edilmemelerinin amacı da tam olarak budur. Bir noktada CAD olmaktan çıkıp başka bir şeye doğru ilerlemeleri.

Hangi CAD Yazılımını Öğrenmeliyim?

freecad

AuotCAD öğrenmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Sebeplerini listelememiz gerekirse:

  1. İlk sebebi her alan için kullanılıyor olması. Özelleşmiş sürümleri sayesinde bir nokrada mesleğinize özgü fonksiyonları öğrenebilirsiniz.
  2. CAD piyasasını tamamen ele geçirmiş olan AutoDesk’in diğer ara yüzleri benzer yapmasıdır. Yani AutoCAD ‘i öğrendikten sonra 3Ds Max ‘i açarsanız komutların çok benzer hatta birçoğunun aynı olduğunu fark edersiniz ve öğrenmeniz kolaylaşır.
  3. Dosya aktarımın AutoCAD üstünden yürümesi. Her program ya da yazlım AutoCAD dan veri okuma özelliğine sahihtir. AutoCAD ise sadece kendisi ve kardeşlerinden okur. Otoritesini bu şekilde kavrayabilirsiniz.
  4. Dünyanın her yerinde kullanılır. NetCAD öğrenip Türkiye de yıllarca yaşayabilirsiniz. Yeteneğinizi kullanıp iyi para da kazanabilirsiniz ama sizi Almanya’ya kadar götürmez. AutoCAD öğrenip Gamboçya’ya gidebilirsiniz.
  5. İş yönetimi açısından gurup avantajı vardır. İnşaat Mühendisi olarak, Harita Mühendisinin yolladığı verileri açmakta ve yorumlamakta zorlanırsınız çünkü NetCAD bilmiyorsunuzdur. Ama herkes kendi alanında ki AutoCAD sürümünü kullanarak aynı proje üzerinde çalışabilir.

Diğer Programların Önemi Ne Kadardır?

Her konuda ısrarla Excel’den bahsetmişken sebeplerini anlatmamak olmaz. AutoDESK bir aile yazlım olarak CAD sektörünü işgal etmişse aynı şeyi Microsoft ofis yazılımları için yapmaktadır. Word, Excel, Power Point, Access derken bir aile olarak kaçmak imkânsızlaşmaktadır.

Kolay veri yönetimi ve aktarılması gibi faktörler de göz önüne alınınca Excel göz bebeği bir yalılım olarak ortaya çıkmaktadır. Konunun ciddiyetini anlatmak için şöyle açıklamak istiyorum “Bir AutoCAD bilmeden yaşayabilir ama Excel bilmeden aç kalır” galiba yeterince açıklayıcı oldu.

Photoshop, genelde herkesin insanları güzelleştirmek için kullanıldığını sansa da aslında Photoshop birçok alanda hizmet eden bir yazlımdır. Logo tasarımı, Afiş tasarımı, Resim editleme, Resim çizme gibi pek çok alanda kullanılır. Mimarlar plan tasarımı yapmak için kullanır. Ya da giydirme çizimleri yapmak için. Harita mühendisleri ortofoto resimlerini açmak için kullanır. Kısacası herkesin kesin işinin düştüğü ve öğrenilmesi gereken bir yazlımımdır.

AutoCAD ve Excel gibi Photoshop da görsel araçlara hükmeden Adobe ailesinin bir parçasıdır. Yani After Effect, Flash, Photoshop ve pek çoğu aynı ailenin üyeleridir. Bu programların da kendi aralarında dosya aktarması ve ara yüzleri benzerdir.

Eğer ki mühendislik de gözünüz varsa ya da hobi olarak öğrenecekseniz. AutoCAD, Excel ve Photoshop’u kesinlikle öğrenmelisiniz. Kesinlikle ekmeğini yiyebileceğiniz programlardır. Kazanıp okumaya başlarsanız bunları önceden bilmenin ne kadar avantaj sağlayacağını size sayfalar dolusu yazıyla anlatabilirim ama inanın buna gerek yok sadece birkaç YouTube videosu ve biraz internet araştırması bunun ciddiyetini anlamanıza yeterli olur.

Bu Programları Nasıl Edinebilirim?

Üzülerek söylemek itiyorum ki bu programların hepsi ücretli ve çok pahalı yazılımımlar. Bunun ilk sebebi hitap ettikleri sektörlerin milyonlarca lira değerinde olması. Yani yapılan projeye göre oldukça ucuz kaldıkları söylenebilir. Küçük işler yapan veya öğrenmek isteyenler için oldukça pahalı programlarıdır. Bunun üç yolu vardır.

Öğrenci yazlımı

Her yazlım şirketi kendi yazılımlarını bilen eleman sayısını arttırmaya çalışır. Sonuç olaraktan öğrenci yazlım programı doğar. Yani öğrenci olduğunuzu kanıtlarsanız size bedava ya da çok indirimli bir paket sunacaklardır. AutoDesk tüm yazılımlarını öğrencelere 3 yıl bedava dağıtmaktadır. Adobe tüm yazılımlarımda öğrencilere büyük indirimler yapmaktadır.

Kırık (Crack) yazlım kullanmak

Programın açıklarını kullanarak lisansı etkisiz hale getirmeye Crack denir. Hemen hemen her programın kırık versiyonu internette mevcuttur. Veri gizliliği, Virüs ve Emek faktörlerini göz önüne alarak bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Açık Kaynak Yazılım

Gönüllü yazılımcılardan oluşan programcılar her programın benzerini programlayıp bedavaya dağıtmaktadır. Hatta bu bir lisanla korunmaktadır. Açık kaynak bir yazılımı alıp kullanabilir ya da kodlarıyla oynayıp oynanmış versiyonunu dağıtabilirsiniz.  Satılamaz ve kimsenin buyruğu altında değildir. AutoCAd ‘in her işini FreeCAD, Excel ’in her işini LibreOffice ve Photoshop ’un her işini Gimp yapabilir. Çok da iyi yaparlar. Pek duyulamamalarının sebebi de rakiplerinin çok güçlü olmasıdır. Hatta Windows’un işini yapan Linux vardır. Bedava versiyonları Linux, Windows ve Mac ‘da çalışırken paralı versiyonları genellikle sadece Windows’da çalışır.

Seçiminiz yapmadan önce gelir durumunuza ve her iki yazlım arasında ki özellik farkına dikkat edin. Mutlaka ihtiyacınıza uygun paralı ya da parasız bir yazlım mevcuttur.

Bu programları GNU olarak araştırıp internetten indirebilirsiniz. Açık kaynak yazlım sektörü giderek daha çok büyümekte ve bu yazılımcılara yapılan bağışalar sayesinde giderek daha çok profesyonelleşip rakiplerine daha çok yaklaşmaktadırlar.

Ne yaparsanız yapın bir ucundan başlayın gerisi gelecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0)

  1. 26 Şubat 2023

    AutoCAD: AutoCAD, dünyadaki en popüler CAD yazılımlarından biridir. Autodesk tarafından geliştirilmiştir ve mühendislik, mimarlık, inşaat ve diğer endüstrilerde kullanılmaktadır.

    SolidWorks: SolidWorks, Dassault Systèmes tarafından geliştirilen bir CAD yazılımıdır. Özellikle makine mühendisliği, ürün tasarımı ve imalat alanlarında kullanılmaktadır.

    CATIA: CATIA, Dassault Systèmes tarafından geliştirilen bir diğer CAD yazılımıdır. Uçak, otomobil, gemi, inşaat ve diğer endüstrilerde kullanılmaktadır.

    SketchUp: SketchUp, Trimble Inc. tarafından geliştirilmiş bir 3D modelleme yazılımıdır. Özellikle mimarlık, iç tasarım, peyzaj tasarımı ve film endüstrisi gibi alanlarda kullanılmaktadır.

    Fusion 360: Fusion 360, Autodesk tarafından geliştirilen bir CAD yazılımıdır. Makine mühendisliği, ürün tasarımı, endüstriyel tasarım, mimarlık ve diğer alanlarda kullanılmaktadır.

    Pro/ENGINEER: Pro/ENGINEER, PTC tarafından geliştirilen bir CAD yazılımıdır. Otomotiv, havacılık, savunma ve diğer endüstrilerde kullanılmaktadır.

    Inventor: Inventor, Autodesk tarafından geliştirilmiş bir CAD yazılımıdır. Makine mühendisliği, ürün tasarımı, endüstriyel tasarım ve imalat alanlarında kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir