1. Anasayfa
  2. Dizi ve Film

Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 Film İncelemesi

Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 Film İncelemesi
Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 Film İncelemesi
0

Ertelenmelerin de ardından sonunda Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 izleyicilerle buluştu. Başrollerinde Timothée Chalamet ve Zendaya’nın bulunduğu, film yönetmenliğini Denis Villeneuve’in üstlendiği başyapıt büyük beğeniyle karşılandı. Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 film incelemesinde yer alan fikir ve eleştiriler tamamen kişiseldir ve spoiler bulundurmamaktadır.

Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 Filmi Fragmanı

Küçük dipnotumuzu da verdiğimize göre fragmanı izlememiş izleyiciler için ilk olarak fragmanı izlemelerini öneririz. Ardından film incelemesine devam edebiliriz.

Kaotik Bir Evren, Nefes Kesici Savaşlar

Bu kadar büyük ve kaotik bir evrende nefes kesici savaşlar bizleri adeta Star Wars, Yüzüklerin Efendisi gibi üst düzey baş yapıtlardan birini izler gibi izletti. Şahsi düşüncemi söyleyecek olursam Dune serisi bu baş yapıtlar arasına da başarılı bir şekilde kazındığını söyleyebilirim.

Bölüm 2 Paul’un çöl hayatına ayak uydurmasıyla başlıyor. Büyük çoğunluğun başta mesih olduğuna inanmadığı ardından birçok savaşın ve kehanetlerin gerçekleşmesiyle mesih inancının giderek yükseldiği bir yol izliyoruz. Bir intikam savaşı başlatan Paul zorlu savaşlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu süreçte Paul’un annesi Lady Jessica savaşta düşünüldüğünden daha önemli bir rol aldığını görüyoruz. Hatta burası için dikkatinizi çekecek şöyle bir bilgi verebiliriz ki normalde Dune’un kitabında bölüm 2 için Jessica’nın bir süre adının geçmediği, aktif rol almadığı görülüyor. Villeneuve bunu değiştirdiğini ve daha aktif bir şekilde görmek istediğini belirtiyor. Buyrun hatta Villeneuve’un bu konudaki yorumu.

“Leydi Jessica kitabın ikinci bölümünde bir nevi ortadan kayboluyor ve ben senaryoyu yazarken bunun tam tersini yapmaya, onun aktif olmasını sağlamaya, onu hikayenin ön kısmına geri getirmeye dikkat ettim. ‘Dünyanın Rebecca’nın [Ferguson] neler başardığını görmesini sabırsızlıkla bekliyorum. O çok uzaklara gitmekten korkmuyor. O güvenebileceğim bir güç.”

Villeneuve

İyi mi olmuş derseniz, evet kesinlikle karaktere bir derinlik kattığını söyleyebiliriz. Bu yüzden Villeneuve’i alkışlıyoruz.

Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 Film İncelemesi

Bazı sahnelerde kullanılan monokromik renkler, farklı görüntü yaklaşımları ve çok daha fazlası ne kadar başarılı bir yapımla karşı karşıya olduğumuz gösteren önemli noktalar. Filmin en güzel sahnesi ne derseniz de kesinlikle Güney’de toplantı sırasında savaş büyüklerine Paul’un yaptığı konuşma diyerek tek geçerdim. Cidden o sahneyi izlediğimde tüylerin diken diken olduğunu gördüm.

Dune Bölüm 2: Filmin Sonuna Doğru

Buradan sonrası birazcık spoiler olabilir. Bunu belirtmekte fayda var. Filmin sonuna doğru Paul’un imparatorluğu esir aldığını görüyoruz. İmparator’a meydan okuyan Paul, imparatorun savaşçısı olarak Feyd Rautha ile birebir kavgaya girer. Uzun ve gelgitli bir dövüşün ardından Paul dövüşü kazanır ve kuzenini öldürür. Bu dövüşün ardından tam anlamıyla mesihe dönüşen Paul, büyük krallıklardan gelen anlaşmazlık kararıyla birlikte Dune 3’ün yolunu açar ve daha büyük savaşlara yelken açacağımızı işaret eder.

Filmin sonunda dikkat çeken sahnelerden biri de kavgayı Paul’un kazanmasının ardından önünde herkes diz çökerken Chani, annesi Lady Jessica ve imparatorluk Prensesi Irulan’ın ayakta kaldığını görüyoruz. Bu üçlü çok güçlü dediğimiz tabir tam olarak buraya uygun olabilir. Paul’un burada Irulan ile evliliği düşünmesini dahi kınıyor, Chani’in kalbini kırdığı için kınıyoruz. Böylece incelememizin de sonuna geliyoruz. Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2‘de kullanılan müzikleri de merak ediyorsanız hemen aşağıya göz atabilirsiniz.

Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 Müzikleri

Önemli yapımlarda sıklıkla karşımıza çıkan Hans Zimmer Dune serisi için de bizlere kulaklarımızın pasını atacak kalitede güzel işler çıkarmış. Tekrar tekrar dinleyebilelim diye Dune: Part Two‘da yer alan müzikler için bir SPOTIFY listesi bırakıyorum.

9.3
Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2

Başrollerinde Timothée Chalamet ve Zendaya'nın bulunduğu yaklaşık 3 saatlik bir seyir zevki sunan Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2 seyircilerden ve Yurl'dan geçer not alıyor. Film yönetmenliğini Denis Villeneuve'in üstlendiği bu filmde kaotik evrenin harika bir devam filmini bizlere sunuyor ve harikulade savaşlara yelken açmamızda etkili oluyor.

  • Müzik 9.1
  • Atmosfer 9
  • Aksiyon 9.7
  • Hilkaye Devamlılığı 9.2
  • Görüntü 9.5

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir