1. Anasayfa
  2. Anime

Zihin Açan Başarılı Felsefi Animeler

Zihin Açan Başarılı Felsefi Animeler
1

Felsefeyi bir kalıpta sınırlamak yanlış olur ama temel olarak, düşünce, bilgi, ahlak, varoluş gibi konuların üzerine düşünmeyi ifade eder. Felsefi animeler ise bu tarz temaları ele alıp izleyicisine izlediği şeyi düşünebileceği, kendi zihninde bir önsezi oluşturabileceği bir pay bırakır. Felsefe konusuna biraz değindiğimize göre sizler için özenle hazırladığımız Felsefi animelere bir bakış atalım.

Death Note

felsefi animeler

Dünyaca popüler olan, neredeyse herkesin bildiği, bazılarının “animeye başlama paketi” olarak nitelendirdiği animemiz Death Note, kurgusuyla izleyicisine sürükleyici bir içerik sunuyor. Animenin hikayesinden bahsedecek olursak, lise öğrencisi Light Yagami bir gün bahçede gizemli bir defter bulur. Üstünde Death Note (Ölüm Defteri) yazan bu defter aslında ölüm meleği olan Ryuk’a aittir. Bu defterin özelliği ise içine yazılan ismin gizemli bir şekilde ölmesidir. Light ise bu gücü suçluları öldürmek için kullanır ve kendisine takma bir isim koyar, Kira. Fakat karakterimizin adalet anlayışı ve birdenbire bir sürü suçlunun ölmesi insanlar tarafından göze batar. Bu durumda ise çok başarılı bir dedektif olan L, Kira’yı bulmak için mücadele etmeye hazırdır. L acaba Kira’yı ortaya çıkarabilecek mi?

Önerilen içerik : Death Note Nedir?

Psycho-Pass

felsefi animeler

Teknolojinin çok geliştiği bir evrende geçen anime, suç, teknolojinin insanlar üzerinde etkileri, güvenlik ve hürriyet gibi temaları işler. Kısaca serinin içeriğinden bahsedecek olursak, Psycho-Pass isimli aletin ortaya çıkması ile artık insanların işlediği suçların ne zaman işlendiği ve suçun derecesi ölçülebilir hâle gelmiştir. Psycho-Pass’ın üst düzey suçlular olarak gösterdiği insanlar için Dominators adlı bir silah geliştirilir. Bu silah sadece üst düzey suçlular için kullanılmaktadır. Ayrıca bu suçluları tutuklamak için bir birlik oluşturulur ve ana karakterimiz Akane Tsunemori bu birliğin içindedir. Akane görevini yapsa da bu cihazın güvenilirliğini sorgulamaya başlamıştır. Bu sebeple ana karakterimiz Psycho-Pass’ın ardındaki gerçekleri ortaya çıkarmak için çalışmaya başlar.

Mushishi

felsefi animeler

Felsefi animeler arasında farklı bir türü işleyen Mushishi, 2005 yılında yayınlanmıştır. Japonya’nın Edo döneminde geçer fakat fantastik temalar da bu döneme harmanlanmıştır. Doğa bilimci olan ana karakterimiz gizemli varlıklar olan Mushishi’leri keşfetmiştir. İnsanlar tarafından nerdeyse hiç bilinmeyen bu varlıklar, bazen insanlara yardım etse de bazen zarar verebilir veya farklı formlarda nadir olarak insanlara kendilerini gösterebilir.

Mononoke

felsefi animeler

Japon korku hikayesi tarzındaki anime, Feodal Japonya’da gezgin bir eczacı olan Medicine Seller’in maceralarını konu alır. Ana karakterimiz çeşitli ruhani varlıkları veya diğer bir ismiyle Mononoke’leri avlamaya çalışır. Mononokeler kötücül varlıklardır ve ruhsal dengeyi bozmaları ile bilinir. Japon kültürü ve Mitolojisini derinlemesine işleyen bu anime, izleyicisini insan doğası üzerine düşünmeye iter. Felsefi animeler arasında en garip animelerden biri diyebiliriz.

Serial Experiments Lain

felsefi animeler

Hikaye Japonya’daki bir lise öğrencisi olan Lain Iwakura’nın hayatını anlatır. Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan Wired isimli bu ağ, insanların hayatında büyük bir yer etmiştir. İnsanlar Wired’e bağlanmak için güçlü bilgisayarlar kullanırlar ve bu ağda sanal yaşantılara atılabilirler. Günün birinde ana karakterimizin sınıf arkadaşı Chisa intihar eder. Bu trajik olayın ardından Chisa tüm arkadaşlarına elektronik posta yollar ve Wired’de hayatına devam ettiğini söyler. Ana karakterimiz hikayenin devamında kendini daha karmaşık siber bir dünyanın içine çekilir ve düşünceleri gittikçe bulanıklaşır.

Haibane Renmei

felsefi animeler

Hikaye, surlarla çevrili olan bir kasabada melek ve insan karışımı olan varlıkların yaşamını anlatır. Haibane denilen bu varlıkların yaşadığı kasabaya Gökkubbe denir. Ana karakterimiz Rakka, kozasında uyumakta olan genç bir kızdır. Kozadan çıktıktan sonra Haibane olacak bu kız rüyasında bir şehre gökyüzünden düştüğünü görür ve kozadan çıktıktan sonra Haiban’ler Rakka’yı bakıma alır. Hikâyenin devamında Rakka’nın gelişimi ve çevresindeki Haibaneler ile ilişkisini konu alır. Anime ayrıca varoluşsal sorgulamaları da içerir. Fantastik evreni ve değişik hikâyesi ile seyir zevkinin yüksek olduğu animede, izleyiciye kendine özgü bir deneyim sunuyor.

Felsefi animeler listemiz burada sona eriyor. Birbirinden farklı temaları ve işledikleri hikayelerle zihninizi açacak, ufkunuzu genişletecek ve sizleri düşünmeye itecek animelerden bahsettik. Sizlerin de hoşuna giden felsefi animeler varsa veya bizim önerdiğimiz animeler hakkında düşünceleriniz varsa yorumlara belirtebilirsiniz. Ayrıca güncel içeriklerimizi takip etmek için Telegram kanalımızı takip edebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Sousou no Frieren ve Kino no Tabi’yi de dahil edebiliriz bu listeye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir