1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AutoCAD’den NetCAD’e Kayıpsız Dönüştürme Nasıl Yapılır?

AutoCAD’den NetCAD’e Kayıpsız Dönüştürme Nasıl Yapılır?
autocad_netcad
10

netcad, autocad, dönüşüm, kayıp, dwg, ncz, bilgi, nasıl, yapılır, proje, yardım, tam, harita, inşaat, destek, türkçe, resimli anlatım

NetCAD ortamında çalışılması gereken çoğu dosya AutoCAD ‘da hazırlanıyor. Bu dosyalar NetCAD ortamına aktarılır iken de çoğu zaman kayıplar ve hatalar oluşuyor. Oluşan kayıpların en aza indirgenmesi ve ya yok edilmesi amacı ile AutoCAD dosyasını NetCAD ‘a dönüştürmeyi anlatacağım. Bu işlemi anlatırken maksimum açıklayıcılıkta olması için AutoCAD‘ı hiç bilmiyor ve ya çok az biliyor olduğunuzu varsayacağım. Yine de aşamaları atlamadan okumanızı tavsiye ediyorum.

Not: AutoCAD’iniz yoksa autodesk.com dan bir tane indirebilirsiniz.

1. Proje Açmak

NetCAD ‘a dönüştürmek istediğiniz dosyayı AutoCAD ‘da açmamız gerekiyor. Bunun için şu yollardan birisini izleyin. 

Birinci yol

  • AutoCAD ‘ı açın.
  • Sol üstte ki AutoCAD logosuna tıklayın.
  • Open klasör simgesini tıklayın.
  • Yanda açılan menüden Drawing (Open an existing drawing file) seçeneğini seçin
  • Açılan gezgin menüsünden dosyanızı bulun ve seçin.

İkinci yol

  • AutoCAD ‘ı açın.
  • Yeni bir dosya açın
  • Komut istemine Open yazın
  • Açılan pencereden dosyanızı seçin

Üçüncü yol

  • Dosyanızı sürükleyip AutoCAD logosunun üzerine bırakın.

Dördüncü yol

  • Dosyanızı sağ tık yapın, Birlikte aç deyin, AutoCAD ile aç deyin.

2. Layout Silmek

AutoCAD Layout silme.
layout silme ekranı – AutoCAD

Arkadaşlar, AutoCAD Çizim ve çıktı ile ilgili farklı bölümler barındırır. Çıktı şekilleri hazırlama ile ilgili bölüme layout denir. NetCAD ‘da layout olmadığından bu bölümü okuyamaz. Bizde dosyamızı küçülmek istediğimizden bu bölümü siliyoruz. Silinmiş boş bir layout otomatik olarak Layout1 olarak isimlendirilir. Bu isimlendirme bölümü otomatik oluştuğunda silme oluşmuştur. Bazı AutoCAD sürümleri silip sadece + simgesini gösterir. Bir bildirim gelecek YES seçin. Arkadaşlar yukarıda ki resimde model olarak yazan yer çizimlerinizi yaptığımız asıl yerdir. 1, 2 ve EKLE bölümleri ise layout ‘dur. Elinizde kaç tane layout var ise sağ tık yapıp delete ‘yi tıklayın.

3. Dış Referans Silmek

autocad dış referans kırma
Dış Referans Kaldırma Ekranı – AutoCAD

AutoCAD tıpkı NetCAD gibi dışarıdan referans dosyaları kullanabilir. NetCAD ‘a aktarma yaparken dış referans dostlarını kırıp dosyamıza dahil edersek yararımıza olacaktır. Öncelikle dış referans dosyası kullanıp kullanmadığını kontrol etmeliyiz. Bu kontrol işlevi için Komut istemine “EXTERNALREFERENCES” ve tıklayın.  Bu pencere dosyanızın dışarıdan aldığı referans dosyalarını listeler. En üstte ki dosya adı ve altında ki her dosya bağlı bloklardır.

Dış referans dosyalarını bulduğumuza göre bunların bağlantılarını kaldırıp dosyamıza dahil etmeliyiz. Alt dosyaya sağ tık yapın ve “bind seçeneğini seçin.” Yukarıda ki gibi insert seçeneğini seçin ve OK butonuna tıklayın.  Yukarıda görüldüğü gibi referans dosyası silindi ve içerisindekiler dosyamızın gerekli bölümüne iliştirildi. Bu işlem sonucu dış referanslar bir iç blok a dönüştü.

4. İç bloklar Etiketten Ayırmak

Dosyamızda bulunan blokları patlatacağız fakat bir çok projede bloklar bağlı etiketler barındırır. Bu bloklar patlatıldığında değer kayıp olur ve ya 0.00 olarak gözükür. Bu nedenden dosyamızda ki etiketleri normal yazılara dönüştürmeliyiz. Bu konu hayati önem taşıyor. Çünkü kot ve eğim işlemleri genellikle böyle yapılır ve NetCAD ‘a aktarma sırasında sorun çıkarır. Etiketli blokları nene ve yazı olmak üzere ikiye ayırmak için şunları yapın.

  • CTRL + A kombinasyonu ile tüm projeyi seçin.
  • Komut istemine “BURST” yazın
  • Enter ve ya sağ tık enter yapın.

Böylece projenizde ki tüm bloklar nesne ve yazı olarak ikiye ayrıldı. NetCAD artık bu bölümleri okuyabilir.

5. Patlatmak – İsteğe bağlı aşama

Çoğu haritacı AutoCAD dosyasını NetCAD ‘a aktarınca patlatır. eğer buna gerek duymamak istiyorsanız bütün projeyi seçin ve “Explode” komutu ile patlatın. Bütün projeyi seçip patlat komutunu verdiğinizde yukarıda ki gibi bir bildirim alacaksınız. Bu uyarıda kısaca “işlem uzun sürecek iptal edilsin mi ?” diyor. Eğer iptal etmek istiyorsanız “Evet” iptal etmek istemiyorsanız. “Hayır” seçeneğini seçin.

Not: Hayır’ı seçtiğinizde işlem devam eder ve projenizin boyutuna göre  5-50 dk sürebilir. Bu süre bilgisayar hızınız ve proje boyutunuza göre değişkenlik gösterebilir.

Not-2: Bu aşamayı yapmazsanız NetCAD ‘a aktarırken Wipeout uyarısı alırsınız. Aktarılamayan öğeler olarak gösterir. Ama bu öğeler AutoCAD da bile gizli olduğundan önemli değildir. Amacınız polyline gibi yani çoklu çizgi gibi öğeleri tutmak ise bu aşamayı atlayabilirsiniz.

6. Tabaka Silmek

İhtiyacınız olmayan katmanları silin. Bazı AutoCAD dosyalarında bir iki çizgi barındıran ve ya tek yazı bulunan katmanlar vardır. Ya da istemediğiniz bazı bölümleri silmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlar için özel bir komut vardır. “Laydel” bu komut tabaka siler. Ama normal tabaka sil komutundan farklıdır.

Farkı ise şu normal Layer properties, içerisinde bir şeyler barındıran katmanları silmenize izin vermez. Ama laydel içerisinde ne olursa olsun dışarı bağlı bile olsa silmemizi sağlar. Komut istemine Laydel yazıp Enter yapın. Çıkan bildirimde sizden tabaka adını isteyecektir. Eğer bilmiyorsanız bildirimin sonunda bulunan “Name” yazısına tıklayın Name yazısına tıkladığınızda mevcut tabakaların listelendiği bir pencere açılacaktır. Bu pencereden istemediğiniz katman ve ya katmanları seçip OK diyerek silebilirsiniz. İstemediğiniz ve ya ağırlık yapan bütün obje katmanlarını buradan silin. 

7. Proje Temizlemek

autocad proje temizleme
Proje Temizleme Ekranı – AutoCAD

NetCAD ‘da bulunan ve Proje düzenle seçeneği gibi projemizi gereksiz font, tabaka ve çizgi tipi gibi ayrıntılardan arındıran bir bölüm vardır.  Bu bölümde boş tabakalar ve bağlantılar gibi şeyler temizlenir ve projemiz küçültülür. Uygulamak için komut istemine “PURGE” yazıp enter yapın. Yukarıda görüldüğü gibi bir pencere açılacaktır. NetCAD ın aksine bir şeyler seçmenize gerek yoktur. Eğer seçmek isterseniz, Wiew items you cannot purge radyo butonunu seçin ve aşağıdan seçim yapın. Size önerim değiştirmeyin. Wiew items you can purge radyo butonu sabit kalsın.

Şimdi resmin altında ki butonlardan Purge All seçeneğini seçin. Yukarıda ki gibi bir uyarı penceresi açılacaktır. Bu seçeneklerden ortada ki Purge all items olanı seçin.Bu seçimden sonra bir önce ki menüye döneceksiniz. Tekrar Purge All seçip açılan uyarıda tekrar Purge All İtems ‘i seçin. Bu işlemi Purge All butonu görünmez olana kadar yapın. Buton görünmez olduğunda Close butonu ile çıkın.

8. Farklı Kayıt Etmek

İşlemlerimizi bitirdik şimdi farklı kayıt et diyebiliriz. CTRL + SHIFT + S tuş kombinasyonunu kullanın. Yukarıda ki gibi bir pencere açılacaktır.

  1. Dosya konumunuzu seçin.
  2. “1” yazan yere tercihen Türkçe karakter içermeyen bir isim verin.
  3. “2” yazan yerde ki kayıt tarihiniAutoCAD2010 ve yaAutoCAD2007 olarak değiştirin.

Bu işlemlerden en önemlisi 3 numaradır. Her NetCAD sürümü kendinden önce çıkmış olan yıllara ait AutoCAD dosyalarını açabilir. SAVE butonu ile kayıt edin.

9. NetCAD ‘dan açmak

Bu aşamayı ayrıntılı olarak açıklamayacağım çünkü belli bir seviyede ve ya mükemmel NetCAD bildiğinizi varsayıyorum. Çünkü bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen haritacısınız demektir.

  • NetCAD ‘ı açın
  • Dosya aç seçeneğini seçin
  • Dosya konumunuzu açın.
  • Dosya tür bölümünden AutoCAD DWG -DXF DOSYALARI seçeneğini seçin.
  • Aç ‘a tıklayıp açın.
  • DWG okuma opsiyonlarına bölümünde, tamam işaretleyip geçin.
  • Font Eşleştir.  bölümünde, tamam işaretleyip ilerleyin.

DWG okuma opsiyonlarında ve ya Font eşleştirmede seçim yapabilirsiniz sonucu etkilemez. Aşama 5 ‘i atlamış iseniz Hatch (Tarama) gözükmeyebilir. bunun için DWG okuma opsiyonlarının yan sekmesi olan Ayarlardan Hatch patlat seçeneğini işletemeyebilirsiniz .Ayrıca Aşama 5’i atlayanlar Wipeout aktarılamadı hatası alabilirler.

10. Teşekkür Etmek

Projenizi kullanmaya hazırsınız. Artık işlerinizi yapabilirsiniz. Bir de aşağı yorum yapın yoksa projeniz çalışmaz. 😀

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (10)

  1. Elinize sağlık çok güzel olmu.

  2. 12 Haziran 2022

    Emeğinize yüreğinize sağlık

  3. Çok iyi açıklamışsınız, elinize sağlık.

  4. 9 Nisan 2022

    Makaleniz için Teşekkür ederiz.

  5. Merhaba, çalışma yaptığım dwg dosyasını (vaziyet planı) netcad programı yardımıyla kmz ‘ye çevirmek istiyorum. Fakat Netcad ile açamıyorum. Dosya okuma işlemi sırasında hata oluşmuştur uyarısı veriyor. Çözümü nedir

  6. 6 Kasım 2021

    cidden elinize sağlık.

  7. merhaba autocad ten düzenlediğim dosyayı netcadten açıyorum. fakat çizgiler netcadte kırıklı geliyor.kırıklı gelmesini istemiyorum. bunu düzeltebilir miyiz yardım ederseniz sevinirim

    • Kırıklı gelen köse derken sanırım çokgen gibi gözüken dairelerden bahsediyorsunuz. NetCAD’da ayarı var ama ayarın yerini bilmiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir