1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Forum ve Forum Teknolojileri Nedir?

Forum ve Forum Teknolojileri Nedir?
mybb - forum nedir

İnternet forumu ya da mesaj panosu, elektronik ortamda web sayfaları halinde meydana getirilmiş bir tartışma platformu ve paylaşım sistemidir. Bu sistemler sayesinde ziyaretçiler kendi fikirlerini belirtebilir. Klasik blog anlayışında kişiler var olan makaleleri okuyabilirken Forum da kullanıcılar kendi maddelerini yaratabilir. Kısa bir kaç kelime ile diğer kullanıcılara soru sorabileceği gibi binlerce kelimelik ve materyallik bir rehber de hazırlayabilirler. Sosyal medya dönemi öncesinde forumlar dünya çapında oldukça meşhurdur. Günümüzde bile popülerliğini tamamen yitirdiği söylenemez pek çok ürün ve grup destek bölümünü forum şeklinde yapılandırıyor.

Forumların atası aslında ziyaretçi defterleridir. Daha sonra mesaj panoları ortaya çıkmış ve en son olarak günümüzdeki forum hâlini almıştır. Eski sistemlerin aksine forumlar bilgileri belli bir kategori ve içerik mantığı ile tutar böylece internette arama yapan diğer ziyaretçiler için bunlar birer kaynak görevi görür. Örneğin “Windows da Mavi ekran problemi” isimli bir başlık normal bir makale gibi işlenerek arama motorlarınca indekslenir ve arma motorları bu içeriği bu aramayı yapmış bir kullanıcıya gösterir.

Forum alanına girildikten sonra ilgili kategori seçilir ve bu kategori bağlı olarak; Yeni bir konu başlığı belirlenir. Belirlenen konu başlığına diğer kullanıcılar yorumlarını (cevaplarını) yazarak fikirlerini beyan ederler. Hali hazırda bulunan bir konu başlığı veya tartışma konusu üzerinde fikirlerinizi sunabilir. Ya da o konu hakkındaki düşüncelerinizi sunabilirler. Forum teknolojisinin en güzel olanaklarından birisi yaratılan bir konunun güncellenmesinin yönetici o konuyu kapatana kadar devam etmesidir.

Normalde bir makalenin güncellenmesi arama motorları tarafından önemsenen bir konudur. Forumda altına yapılan her yorum o konuyu güncellemiş ve geliştirmiş olur.

Bilgilendirici, Eğitici, Öğretici Konular paylaşılır ve kullanıcılar yapamadıkları şeyler hakkında bu konulardan destek alır. İlginç konularda konuşabilir ilan ya da tanıtım yapabilir istenilen herhangi bir alan için kullanılabilir.

Forumlar değişken oldukları için normal internet sayfaları olan html, htm, xhtml, xml biçimlerinde kodlanamazlar. Bu nedenle ya ASP (Active Server Page) ya da PHP (Hypertext Preprocessor) gibi web programlama dilleri ile oluşturulurlar. Fakat arama motoru optimizasyonları için GNU/Linux sunucularda Mod Rewrite özelliği kullanılarak sanal linklerle htm, html gibi linkler elde edilebilir. Asıl anlatmak istediğimiz forumun normal bloga göre çok daha aktif bir sitem olduğudur. Günümüzde web sitelerinin %80 ‘i forum gibi canlı dil ve veri tabanına sahiptir ama forum kadar aktif olmalarını engelleyein bir dizi kullanıcı etkileşim problemi vardır.

Forumlarda mevcut verileri kaydetmek için bir veritabanı vardır. Bu veritabanı Microsoft tabanlı ise genelde Ms Access, Linux tabanlı ise genelde MySQL’dir. Bir forum için veritabanı hayati önem taşır çünkü içerik kayanaklı bir sistemdir ve diğerlerinden ayıran özelliği bu içeriğin kullanımıdır.

Veritabanı’nın içinde kullanıcı, mesaj, forum, denetim kayıtları ve diğer birçok bilgi depolanır. Günümüzde ASP ve PHP ile kodlanmış birçok forum yazılımı vardır.

Bunların bazı örnekleri şunlardır:

  • Wbb (Woltlab Burning Board)
  • vB (vBulletin Board)
  • xF (XenForo)
  • MyBB(My Bulletin Board)
  • PHPBB (Personal Home Pages Bullettin Board)
  • IPBx (Invision Power Board)
  • SMF(Simple Machines Forum)
  • phpKF(PHP Kolay Forum)

bunların hepsi çok gelişmiş ve muazzam özelliklere sahip sistemlerdir sadece kullanım amacı değil pek çok yeni teknolojiye de sahiptir tema ve özelliklerle sosyal medya benzeri bir sistem yaratılabilir.

Paralı ve Ücretsiz seçenekleri mevcuttur örneğin WBB, XF, ve vB ücretli MyBB, PHPBB, Flarum ücretsiz forum sistemleridir. Ücretli sürümlerinin tabi ki bazı üstün özellikleri vardır ama bir forumu forum yapan şey daima kullanıcı sayısıdır. En pahalı forum sistemi bile kullanıcıları olmadan bir işe yaramaz.

Yorumlar (4)

  1. yeni mi?

  2. Teşekkürler.

  3. 23 Kasım 2022

    Güzel olmuş elinize sağlık.