1. Anasayfa
  2. Tarih ve Coğrafya

Kushim Kimdir?

Kushim Kimdir?
kushim
0

Yazılı tarih aşağı yukarı M.Ö 3000-3500 yıllarına kadar dayanmaktadır. Okuyabildiğimiz en eski tarihi kayıtlar yine bu döneme dayanıyor. Tabi ki bunlar bildiğimiz en eski yazılı kanıtlar demiyorum. Lütfen ayrıntıyı fark edin bunlar okuyabildiğimiz en eski kayıtlardır.

M.Ö 3000-35000 yılları arasına ait olarak tahmin edilen en eski kayıtlardan tercüme edebildiğimiz en en eski kayıtlarda rastlayabildiğimiz ilk isim Kushim’dir. Kushim ismi yazara mı yoksa kayıtta ki bir şahsın adı mı olduğu tam olarak bilinmemekte.

Sümer yazıları gelişmiş bir yazı tekniği değildir. Yani çivi yazıları ile duygu ve düşüncelerinizi yazamazsınız. Bu tür alfabeler sadece belli şeyleri yazmanıza izin verir. Örneğin müzik notası alfabesi ile sadece nota kayıt edebilirsiniz, ya da matematik alfabesi ile sadece sayısal çoklukları kayıt edebilirsiniz.

Tıpkı böyle bir amaca hizmet eden Sümer yazıtları yani çivi yazısı sadece muhasebe hesaplarının kayıt edilmesine dayanan bir yazı biçimiydi. Örneğin sayı ve harfler ayrı değildi. Sayılar 1, 10, 60, 600, 3600 gibi olarak ifade edilebiliyordu.

Bu yazı biçimi ile “Osman’ın 60 buğday borcu” yapabilseniz de “Osman buğday sever” yazamazsınız. İşte böyle bir kayıtta ki en eski isim Kushim’dir. Ne yazık ki bu isim kayıt kişisi mi yoksa yazar mı emin değiliz.

Kayıt şu şekildedir.

“29 086 ölçü arpa 37 ay Kushim”

Muhtemel olarak şunu yazmak istediler.

” 37 ayda toplam 29 086 ölçü arpa teslim alındı. İmza Kushim”

Muhtemelen tarihte adını bildiğimiz ilk kişi Kral ve ya Savaşçı değil de bir muhasebeci. Ama şunu bilmenizi isterim hayatta en güvenilir kayıtlardan birisi de muhasebe kayıtlarıdır. Çünkü insanlar böyle hataları sevmezler. Bir de o dönemler hata yaptığınız için boynunuzun vurulması gibi küçük bir olasılık vardı.

Aklınıza gelmiş olması muhtemel iki soruyu da hemen yanıtlamak istiyorum.

1-) Daha eski isimler ve ya krallar nası biliniyor.

Cevabı uzun bir süre efsane ve hikayelerde saklanan isimlerin daha sonradan yazılı kayıtlara geçirilmesiyle. Zaten burada en eski ismi değil kayıtlı en eski ismi tartışıyoruz.

2-) Adem ve Havva ne oldu.

Bunun cevabı da muhtemelen aynı. Uzun bir süre hikayelerde hatırladılar ve daha sonra kayıtlara geçirildiler. Tabi hiç var olmamış da olabilirler bu evrime ne kadar inandığınızla ilgili. Seçim size kalmış.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0)

  1. İlk insan ismi diyebiliriz. Haksız mıyım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir