1. Anasayfa
  2. Anime

Türkçe Manga Okuma Kaynakları

Türkçe Manga Okuma Kaynakları
manga siteleri
0

Türkçe Manga, Anime, Türkiye, Türkçe, Çeviri, Novel, Fansub, Japonya, Light Novel, Nasıl Bulunur, Nereden İndirilir, Uygulaması Var mı, Manhua, Mahwa, Webtoon,

Manga mı O da Ne?

Manga, Japonlar tarafından hazırlanmış çizgi romanlar olarak tanımlayabiliriz. Böyle dememizin sebebi normal çizgi romanlardan pek çok yönden ayrılmasıdır. Mangalar çok geniş bir yelpazede yayınlanırken çizgi roman küçük bir kategoriyi kapsar. Mangalar sondan başa ve sağdan sola doğru okunur. Baloncuk içleri Japonca ise yukarıdan aşağı doğru okunur. Mangalar genellikle Siyah-Beyaz olarak yayınlanır. Bazı serilerin tamamı ya da bir kısmı basımda ya da sonrasında renklendirilir. Yeterince destek kazanan mangalar animelere uyarlanır.

Manga aynı zamanda Çin, Hong Kong, Tayvan (“manhua”) ve Güney Kore (“manhwa”) gibi Japonya’ya komşu ülkelerin çizgi roman kültürünü de etkilemiştir.

Kimler Çeviriyor?

Kaynaklara geçmeden önce hemen çeviren kişileri ve kurumları aydınlatalım. Mangalar iki şekilde çevrilir. Birincisi lisansını ve dağıtım haklarını satın alan firma tarafından. Mesela Arkabahçe, Gereklişeyler gibi Türk lisans sahibi kuruluşlar mevcuttur. Onlar bu işi belli bir vizyon ve kar amacı ile yaparlar.

Asıl efsane olan ise ikinci gruptur. Yani gönüllüler grubu. Gönüllü olarak bir araya gelen genelde 3-15 arası kişiden oluşan gruplara fansub denir. Fansub grupları bir kar amacı gütmeden kendi sevdikleri serileri Türkçeye ya da kendi dilleri neyse ona çevirirler. Çevirmen, Editör, Redaktör, Temizleyici, Prova Okuyucusu gibi pek çok iç bölümleri vardır. Gönüllü bir araya gelmiş bir grup olarak çok organize ve disiplinli olabilirler.

Not: Bu gruplar bir seriyi pat diye bırakabilir. Kimse de bir şey diyemez. Lisansını alan firma olursa bırakabilirler. Kısacası at üstünde maceraya çıkarlar.

Mangalar Nerede Yayınlanıyor?

Evet işin merak ettiğiniz bölümüne geldik. Lisansı alınan mangalar basılıyor ve sitelerinden satın almanız gerekir. Fansublar tarafından yayınlanan mangalar 3 şekilde dağıtılır.

  1. Fansub’un kendi sitelerinde yayınlanır. Üyelerin çabaları ile ayakta durur.
  2. Depolama sitelerinde. Birden çok fansub buraya arşiv yapar. Hem kendi sitelerine hem de buraya eklerler.
  3. Kop-Korsan sitelerde. Fansub siteleri literatürde korsan sayılır. Bir de çeviriyi yapanların izni olmadan pat diye alıp yayınlayan Kop-Korsan depolarıma siteleri mevcuttur.

Manga Okuma Kaynakları

Bu listeye 3. grup hariç en çok bilinen ve okunan 1. ve 2. gruptan kaynakları ekledik. İşte karşınızda Türkiye’nin en büyük Türkçe Manga kaynakları.

1- Seri Manga

serimanga.com

Seri Manga, Halihazırda en büyük ortak depolama sitesidir. Onlarca fansub’un bir araya gelmesi yüzlerce seri ve binlerce mangayı bünyesinde barındırır. Manga’nın yanında webtoon ve diğer türlere de yer verdiğini söylemenin zararı olmaz. Seri Manga ( www.serimanga.com ) adresinde barındırır. Online Manga okuma imkanı sunar.

2- Manga-TR

manga-tr.com

Manga-TR, en çok manga bulunduran depolama sitelerinden bir diğeridir. 2020 yılına kadar en çok manga bulundurma unvanına sahipti. Kötü niyetli bir saldırının sonucunda sıfırdan başlamak zorunda kaldı. Novel, Manga, Çizgi Roman gibi pek çok türe yer verir. Sözlük, Blog gibi ilginç özellikleri vardır. Manga-TR sitesi ( www.manga-tr.com ) adresinde barınır.

3- PuzzMos

puzzmos.com

PuzzMos, tam adı ile “Puzzle Manga Okuma Şeysi” en büyük fansub ve depolama sitelerinden birisidir. Aslında anime çevirmeye odaklı “Puzzle Subs” grubunun manga bölümüdür. Fansub sitesi olmasına rağmen uzun yıllar depolama hizmeti sundu. Mobil uygulaması ve bazı eşsiz özellikleri ile kullanıcılarını memnun etti. Ne yazık ki PuzzMos ‘da saldırı ile çöktü. Geri döndüler ama sadece kendi çevirilerini yayınlayan fansub sitesi olarak. PuzzMos ( www.puzzmos.com ) adresinde barınır.

4- Türkçe Manga

turkcemanga.com

Türkçe Manga, inanılmaz tatlı logosu ile 10 numara bir isimde barınan Türk manga sitesidir. 2020 yılında açılmış olmasına rağmen ismi ve ekip uyumluluğu ile güzel bir ilerleme sağlamış fansub sitesidir. Türkçe Manga ( www.turkcemanga.com ) adresinde barınır.

5- SadScans

sadscans.com

SadScans, özellikle en zor serileri tercih eden bir çeviri grubudur. Site anlamında küçük problemler yaşasalar da ellerinde bulunan değerli kaynaklar ile daima hayatta kalmıştır. Ağır ve uzun serileri sevenlerin yol üstü hanı gibi bir şeydir. SadScans ( www.sadscans.com ) adresinde barınır.

6- Epik Manga

epikmanga.com

Epik Manga, Herhangi bir manga okuyucusunun okuyamacayacağı büyüklükte bir arşive sahip olan bir web sitesidir. Hem kendi çevirileri hem de dışarıdan mangaları kabul eder. Novel ve kitap anlamında ilginç çalışmaları vardır. Epik Manga ( www.epikmanga.com ) adresinde barınır.

7- TRWebtoon

trwebtoon.com

TRWebtoon, Manga’nın bir türevi olan Webtoon’lar basılmayıp internetten yayınlanır. Genelde renklidir. Bu arkadaşlar da bu konuya odaklanarak Webtoon üzerine kurulu bir site çeviri işlemi yapaya karar vermişler. Manga’nın ağır havasını ve renksiz(boya anlamında) sıkıcı bulanlar için güzel bir kaynaktır. TRWebtoon ( www.trwebtoon.com ) adresinde barınır.

Bonus: Bağımsızlar

bağımsız gruplar

Manga çevirenler bir noktada pek çok riski göze alan maceracılar gibidir. Hem giderleri hem de bazı durumlarda ki yasal tedbirleri göze alırlar. Bağımsızlar ise yeteneklerini orada burada konuşturan efsanelerdir. Belli bir grup ya da düzene uymazlar. Yarım bir seriyi alıp tamamlayabilir, baştan sona bitirebilir ya da son bölümden önce bırakabilirler. Ne yapacaklarını sadece tanrı bilir. En havalı grup şüphesiz ki onlardır.

Dip Bonus: Bilgi Kaynağı

Yurl Favicon

Dokuz diyarın en ucundaki dipsiz uçurumdan çıkıp gelmiş ve okunmama ihtimalini göze alarak manga bilgilerini derlemeyi amaçlayan kaynaklardır. Bazı diyarlarda adına şarkılar yazılan kişilerdir. Evet, bildiniz kendimizden bahsediyoruz. Yurl.Net ve pek değerli yazarları.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir