1. Anasayfa
  2. Çizgi Roman

Kötü karakterleri çirkin yapmak önyargı yaratır mı?

Kötü karakterleri çirkin yapmak önyargı yaratır mı?
kötü karakter - joker - batman
1

Film-dizi fark etmeksizin tüm eserleri de kötü karakterler çok çirkin şekilde çizilir. Kamburu çıkmış saçı dökülmüş ya da şişman olur. Biyolojik anlamda bozuk kişilerin kötü karakter olarak tasvir edilmesi kişilerin gerçek hayatta öyle görünen kişilere karşı önyargı ile kaçmasına sebep olur mu.?

Kesinlikle oluyor, çünkü hayatında tek hobisi tv izlemek olan bir sürü kişi var, türkiye dünya’da en çok tv izleyen ülke olarak kabul edilir.

Saçma sapan tv dizilerinde böyle karakterler olunca doğal olarak “salak” kişiler gidip böyle dizilere özeniyorlar, dayatılan erkek yada kadın modeline aşık olması gerektiği gösterildiği için gerçek hayatta böyle kişiler hayatlarını bu tv dizileri ve filmlerindeki gibi gibi yaşamaya çalışıyorlar.

Yani kısaca tv olan her şey gerçek hayata bir kaç istisna dışında etkisi oluyor. Buna güzellik algısı da dahil, insanların güzellik algısı tv ve topluma göre şekilleniyor günümüz toplumunda.

Bu durumun özellikle bizim gibi karma yapıya sahip ülkelerde benimsenmesinin daha da zararlı olduğunu düşünüyorum.

Bu durumun zararlı olduğu su götürmez bir gerçek ama şu durumu da kabul etmemiz gerekmektedir, bizim Türk halkı ancak bundan alıyor, gözlerinin önüne mükemmel karakter gelişimi olan bir hikaye sunsak ve içinde ki ana konu sevgi ve saygının önemi yapsak ama içine romantizm koymasak bu yayınlanan dizi izlenmez.

Çünkü halkımız zevksiz bence, genele bakacak olursak gündemde sürekli töre, namus, intikam ve ne iş yaptığı belli olmayan şirketlerin CEO’su ile kenar mahalle kızının dandik aşkı konu oluyor.

Yada tarihi bir dizi çekeceğiz diyelim, bu dizilerin ana konusu ise genelde harem, romantizm ve kalitesiz savaş sahneleri oluyor, mesela tek kılıç darbesi 150 kişi’nin kellesini koparan ana karakterler var :D.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Aslında o önyargı kötü karakterlerin yaratılmasından önce de vardı mesela güzel bir kadına daha fazla güveniriz. Fakat çizgi karakterler bunu daha da derinleştirmiş durumda zaten görüyoruz ki son zamanlarda güzel – yakışıklı kötü karakterleri sıkça görmek mümkün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir