Bir çoğumuz bu olguyu bir şekilde deneyimleyerek ve ya bir yerlerde okuyarak öğrenmiş olmalı. Bilindiği üzere kar yağarken ortalık sessizleşir. Kar yağarken ortamın sessizliğe bürünmesinin iki sebebi vardır. Biri psikolojik bir de fizikseldir.
Psikolojik Sebep:
İnsanlar kar yağarken ses çıkaracak işleri daha doğrusu iş yamaktan kaçınırlar. Bir çok insan kar yağdığında dışarı çıkmaz ve buna bağlı olarak da iş yapmazlar.
- Araba sürmek.
- Çim biçmek
- Çitleri tamir etmek.
gibi bir çok işi kar dolayısıyla erteler ve ya yapmazlar. Eğer trafiğe yakın bir yerde yaşıyorsanız araçların azaldığı gibi kaygan zemin dolayısıyla yavaş da gittiğini fark edersiniz.
Fiziksel Sebep:
Kar sesi emer. Bu en kısa ve doğrudan cevaptır. Fakat neden ve nasıl emer sorusu işe işin gizemini fizikle açıklamayı gerektirir. Bunu anlamak için üç şeyi aklınızda tutun.
- Ses atomların titreşimi ile meydana gelir.
- Sert şeyler sesi yansıtırken, yumuşak yüzeyler sesi emer.
- Katmanlar arası geçiş enerjiyi kırar.
Sesin su veya ışık gibi oluştuğu bir madde yoktur. Ses doğrudan atomların titreşmesi ile meydana gelir. Sert yüzeylere çarpan dalgalar (ses dalgaları) geri yansırken yumuşak yüzeylere çarpan dalga ise boğuluyor.
Kar yağması kadar sevdiğim ve soğuk kadar sevmediğim bir şey yok. Bu hayatın cilvesi olmalı.
Sebebi gerçekten ilginçmiş. Yani ses dalgalanmalarına falan hiç düşünmedim daha çok herkes eve girmiştir diye düşünüyordum.