Müzik ile ilgilenen birisinin kesinlikle duyacağı bir dizi vardır do, re, mi, fa, si, la, si, do. Peki ama bu nota, isimleri nereden gelir? Neden bu karmaşık isimlendirme yapılmıştır? Bunun orta Avrupa’ya dayanan bir hikayesi vardır ve müzik ile o kadar ilgili değildir. Daha çok Hristiyanlık öğretileri ile ilgilidir.
Müziklerde ki nota şekillerini daha doğrusu müzik Alfabesini duymuşsunuzdur. Şekilleri ile garip gelen okunması ve yazılmasının yanında enstrumanlarca da okunup farklı sesler çıkarabilen özel alfabe. Bu alfabeye ve isimlerine 1030 yılında Eski bir keşiş olan Guido D’Arezzo ismini vermiştir. Guido bu simgeleri kilise gurubuna kolay öğretmek için bir hristiyan ilahisinin kelimelerinin ilk iki harflerini kullanarak oluşturmuştur.
Böylece bu gün ki hali olan DO, RE, Mİ, FA, Sİ, LA, Sİ DO notaları ortaya çıkmıştır. Zamanla ince ve kalın olarak ayrılıp bazı değişimler yaşamıştır. Bu arada her satırın başına buluna SOL anahtar ismini SO çizgisinden çizilmeye başlandığından almıştır. Yani Sol anahtarı çizilirken sol çizgisinden başlandığından ismi Sol anahtarıdır.