1. Anasayfa
  2. Dizi ve Film

Taht Oyunları Büyük Hanedanları Hangileridir?

Taht Oyunları Büyük Hanedanları Hangileridir?
game of thones
0

Taht Oyunları hem kitap hem de TV dizisinde büyük bir başarı elde ederek popüler kültürün büyük bir parçası olmuştur. George J.J Martin tarafından yazılan Buz ve Ateşin Şarkısı isimli serinin birinci kitabı Taht Oyunları ve devamında ki kitaplar okurlar tarafından büyük bir ilgi ile karsılaştı. HBO stüdyoları tarafından TV dizisine dönüştürülen seri tüm dünyada izlenmiş ve sevilmiştir. Serinin diğer kitapları da ilk kitabın ismi altında diziye aktarılmıştır.   Bilgiler kitaptan alıntıdır.

BARATHEON HANEDANI

 Büyük Hanedanlar içinde mazisi en kısa olan. Fetih Savaşları sırasında kuruldu. Kurucusu Orys Baratheon’ın, Ejderha Aegon’ın gayrimeşru erkek kardeşi olduğu söylenir. Orys rütbe rütbe yükselerek Aegon’ın en korkusuz kumandanlarından biri oldu. Kibirli Argilac’ı yenilgiye uğratarak katlettiğinde Aegon, kendisini Argilac Kalesi, arazileri ve kızıyla ödüllendirdi. Orys kızla evlendi. Karısının sancağını, unvanlarını ve hanedan sözünü kabul etti. Baratheon Hanedanı’nın arması, altın zemin üstünde taç giymiş siyah bir erkek geyiktir. Baratheon Hanedanı’nın sözü: Gazap Bizimdir. 

STARK HANEDANI

 Starklar’ın kökleri Mimar Brandon ve kadim Kış Kralları’na uzanır. Binlerce yıl boyunca Kuzey Kralları olarak Kışyarı’ndan hükmettiler. Hükümdarlıkları Diz Çöken Kral olarak anılan Torrhen Stark’ın, savaşmak yerine Ejderha Aegon’a bağlılık yemini etmesiyle son buldu. Stark Hanedanı’nın arması buz beyazı zemin üstünde gri bir ulu kurttur. Stark Hanedanı’nın sözü: Kış Geliyor. 

LANNİSTER HANEDANI

  Sarı saçlı, uzun boylu, yakışıklı ve güzel Lannisterlar, batı vadilerinde ve tepelerinde kudretli bir krallık kurmuş Andal maceracılarının kanını taşır. Anne tarafından, Kahramanlar Çağı’nın efsanevi düzenbazı Akıllı Lann’den gelmekle övünürler. Casterly Kayası ve Altın Diş’teki altın madenleri onları Büyük Hanedanlar’ın en zengini yapmıştır. Lannister Hanedanı’nın arması, kırmızı zemin üstünde altın bir aslandır. Lannister Hanedanı’nın sözü: Beni kükrerken duyun! 

TULLY HANEDANI

 Tullyler binlerce yıldır Nehirova’daki verimli toprakların ve büyük kalenin sahibi olmalarına rağmen kral olarak hükmetmediler. Nehir toprakları, Fetih Savaşları sırasında Adalar Kralı Kara Harren’a aitti. Harren’ın büyükbabası Kral Harwyn Hardhand, Üç Dişli Mızrak’ı, ataları üç yüz yıl önce Boğaz’a kadar bütün toprakları fethederek Nehir Kralları’nın sonuncusunu katleden Fırtına Kral Arrec’ten almıştı. Kanlı ve zalim bir hükümdar olan Kara Harren hükmettiği insanlar tarafından sevilmezdi. Nehir lordlarının çoğu onu terk ederek Aegon’ın ordusuna katıldı. Bu lordlardan ilki Nehirovalı Edmyn Tully idi. Harren ve soyu, Harrenhal’un yakılışı sırasında ortadan kalkınca Aegon, Tully Hanedanı’nı nehir topraklarıyla ödüllendirdi ve diğer nehir lordlarına Tully Hanedanı’na  bağlılık yemini etmelerini emretti. Tully Hanedanı’nın arması, dalgalı mavi ve kırmızı zemin üstünde zıplayan gümüş bir alabalıktır. Tully Hanedanı’nın sözü: Aile, Görev, Onur. 

GREYJOY HANEDANI

  Pykelı Greyjoylar, köklerinin Kahramanlar Çağı’nın Boz Kral’ına uzandığını söylerler. Efsaneler, Boz Kral’ın sadece batı adalarına değil denize de hükmettiğini ve bir denizkızıyla evlendiğini anlatır.   Denizden gelen akıncılar –yağmaladıkları insanlar tarafından “demir adamlar” olarak anılırlardı– binlerce yıl boyunca İbben Limanı ve Yaz Adaları’na kadar uzanan denizlere açılarak korku saldılar. Savaşlardaki cesaretleriyle ve kutsal özgürlükleriyle övünürlerdi. Her adanın kendine ait bir “tuz kralı” ve bir “kaya kralı” vardı. Büyük Adalar Kralı, bu krallar arasından seçilirdi. Kral Urron, seçim için bir araya geldikleri bir toplantıda bütün kralları katledip tahtı verasate bağladı. Nesli bin yıl sonra adaların Andallar tarafından ele geçirilmesiyle yok oldu. Diğer adalordları gibi Greyjoylar da fatihlerle evlilik yoluyla bağ kurdu.   Demir Krallar, kılıç ve ateş marifetiyle ana karadan da topraklar alarak hâkimiyet alanlarını adalardan öteye genişletti. Kral Qhored’in fermanının “İnsanların deniz tuzu kokusunu alabildikleri ve dalgaların sesini duyabildikleri her yerde” geçerli olduğu sözlerden öte bir gerçekti. Sonraki asırlarda, Qhored’in nesli Arbor’ı, Eski Şehir’i, Ayı Adası’nı ve batı kıyısının çoğunu kaybetti. Ancak, Fetih Savaşları başladığında Kral Kara Harren, Boğaz’dan Karasu’ya kadar bütün topraklara hükmediyordu. Harren ve oğulları Harrenhal’un düşmesiyle yok oldu ve Aegon Targaryen nehir topraklarını Tully Hanedanı’na verirken, Demir Adaları lordlarından sağ kalanların eski geleneklerini canlandırmalarına ve liderlerini seçmelerine müsaade etti. Pykelı Lord Vickon Greyjoy lider seçildi. Greyjoy Hanedanı’nın arması, siyah zemin üstünde altın bir deniz canavarıdır. Greyjoy Hanedanı’na ait söz: Biz Tohum Ekmeyiz. 

MARTELL HANEDANI

  Rhoyne kraliçesi savaşçı Nymeria, on bin gemisini Yedi Krallık’ın en güney ucu olan Dorne’a çıkardı ve Lord Mors Martell ile evlendi. Lord Mors, Nymeria’nın yardımıyla bütün düşmanlarını alt ederek bütün Dorne’u hakimiyetine aldı. Rhoyne etkisi bugün dahi güçlüdür. Bu nedenle Dorne’lu hükümdarlar “Kral” yerine, “Prens” unvanını benimserler. Dorne yasalarına göre unvan en büyük erkek çocuğa değil, yaşayan en büyük çocuğa geçer. Bütün Yedi Krallık içinden sadece Dorne, Ejderha Aegon tarafından hiçbir zaman fethedilmedi. İki yüz yıl sonra kılıç değil, evlilik ve anlaşma yoluyla kalıcı olarak krallığa katıldı. Barışçı Kral II. Daeron savaşçıların yapamadığını Dorne Prensesi Myriah’la evlenerek ve kendi kız kardeşini hükmeden Dorne Prensi’yle evlendirerek başardı. Martell Hanedanı’nın arması, altın mızrak saplanmış kızıl güneştir. Martell Hanedanı’nın sözü: Eğilmez, Bükülmez, Kırılmaz. 

TARGARYEN HANEDANI

  Ejderha kanı taşıyan Targaryenlar’ın kökü, Valyria’nın kadim Özgür Kale’nin soylu lordlarına uzanır. Soylarının hususiyeti –bazılarına göre insana ait olmayan– çarpıcı güzellikleridir. Lila, menekşe ya da çivit rengi gözleri, gümüş-altın ya da platin rengi saçları vardır.   Ejderha Aegon’ın ataları, Valyria Kıyameti’nden ve arkasından gelen kıyımdan ve kaostan kaçarak Dar Deniz’in adalarından biri olan taşlı Ejderha Kayası’na sığındı. Aegon kız kardeşleri Visenya ve Rhaenys ile birlikte bu adadan yelken açarak Yedi Krallık’ı fethetti. Valyria adetlerine göre evlilikler kardeşler arasında yapılırdı. Aegon her iki kız kardeşini de eş olarak aldı ve her ikisinden de birer erkek evlat sahibi oldu. Targaryen Hanedanı’nın arması, siyah zemin üstünde üç başlı kırmızı bir ejderhadır. Ejderhanın başları Aegon ve kız kardeşlerini temsil eder. Targaryen Hanedanı’na ait söz: Ateş ve Kan. 

TTRETY HANEDANI

  Tyrelller, Dorne Hudutları ve Karasu’dan, Gün Batımı Denizi kıyılarına kadar uzanan verimli güneybatı ovalarına hükmeden Menzil Kralları’nın vekilharcı olarak yükseldi. Soylarını anne tarafından İlk İnsanlar’ın asma dallardan ve çiçeklerden yapılma taç giyerek topraktan hayat fışkırtan bahçıvan kralı Garth Greenhand’e dayandırırlar. Eski soyun son üyesi Kral Mern, Ateş Tarlası’nda can verdiğinde, vekilharcı Harlen Tyrell, Yüksek Bahçe’yi Aegon Targaryen’a vererek ona bağlılık yemini etti. Aegon onu kaleyle ve Menzil’le ödüllendirdi. Tyrell Hanedanı’nın arması, çimen yeşili zemin üstünde altın bir güldür. Tyrell Hanedanı’nın sözü: Güçlenerek Büyür. 

ARRYN HANEDANI

 Arrynlar’ın kökleri, Andal soylularından en eski ve en saf şecereye sahip olan Vadi ve Dağ Kralları’na uzanır. Arryn Hanedanı’nın arması, gök mavisi zemin üstünde ay ve şahindir. Arryn Hanedanı’nın sözü: Onur Kadar Yüksek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir