1. Anasayfa
  2. Genel Kültür

Stockholm Sendromu Nedir?

Stockholm Sendromu Nedir?
Stockholm-Sendromu
1

Basit bir anlatım ile kaçırılan ile kaçıran yani tutsak ile suçlu arasında ki duygusal yakınlaşmadır. Tutsak, Rehin kişi belli bir zamandan sonra Rehin alana karşı bir sempati beslemeye başlıyor. Belki sebeplerini anladığından belki de empati kurduğundan olabilir.

Bu olan 1973 yılında Stockholm ‘de gerçekleşen başarısız bir banka soygunundan sonra ortaya çıkmış ve ismini de o şehirden almıştır. 1973 yılında Stolchom ‘da yapılan bir silahlı banka soygununda soyguncular 4 rehine almışlardır. Rehineler 6 gün boyunca soyguncular ile birlikte yaşadıktan sonra polise onlar ile birlikte direnmeye başlamıştır. Suçluların yakalanması ve rehinelerin kurtarılmasından sonra rehineler suçlular aleyhine ifade vermemiş hatta aralarına para toplayıp suçluların mahkeme masraflarını karşılamışlardır.

Bu olaydan sonra Kaçıran kişi ve kaçırılan arasında ki ilişkiye Stolckhom Sendromu denmeye başlamış ve psikoloji litaretürüne girmiştir. Bu durum daha sonradan pek çok kitap ve filmde işlenmiştir. Kaçıranı zamanla tanıma ve sebeplerini anlama mücadelesi zamanla aşka dönüşmüştür. Evet bağlılık ve anlayış durumu bazı durumlarda ve senaryolarda aşka kadar evrilmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 19 Mart 2023

    Tam psikopatlık bir şey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir