1. Anasayfa
  2. Sağlık ve Spor

Ayak Sağlığı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Ayak Sağlığı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
1

Vücudumuzun birçok organı gibi ayaklarımızın sağlığı da çok önemlidir. Ayaklarımızı sık sık yıkamalı temizlik ve tırnak bakımına önem vermeliyiz. Belki de en son aklımıza gelen ayak sağlının ne kadar önemli olduğunu nasır çeken birinden dinlemek faydamıza olacaktır. Ayağımız da oluşan bazı hastalıkları sıralayacak olursak bunların başında nasır ve mantar gelir. Peki bu sağlık sorunlarının genel olarak nedeni nedir?

Her ne kadar ayakkabı seçerken modeline dikkat etsek de her insanın ayak yapısı farklıdır; ayakkabı alırken modelinden ziyade ayağımıza uygun ve rahat olmasına dikkat etmeliyiz. Nasırın ana sebeplerinden biri de yanlış ayakkabı seçimidir. Bu hastalık ağrılı ve zor bir hastalıktır. Tedavisi zordur.  Genelde ayağın kemik kısmının sürtünmesiyle oluşur. Örneğin uzun süre kundura gibi tabanı sert bir ayakkabıyla devamlı olarak gezerseniz, ayağınızda nasır olması kaçınılmazdır. Modelinden çok ayağınızın rahatınız düşünmenizi tavsiye ederiz. Peki nasıl tedavi edilir. Tedavisinde birçok yol olsa da en kesin çözümü bir uzmana danışmaktır. Ponza taşı gibi tedaviler, her insanda aynı sonucu vermeyebilir. Eğer bir uzmana ulaşamayacak durumdaysanız; Wartner nasır kalemini kullanabilirsiniz.

Bir diğer ayak sorunu olan ayak mantarı televizyonlar da ilacı satılacak kadar sinir bozucu ve zor bir hastalıktır. Başlıca sebebi aslında nemdir. Ayaklarında mantar olan çoğu insanın askerde oldu dediğini duymuşsunuzdur. Genelde sıcak havada ayaklar havasız ortamda kalır ve nemle birlikte mantar oluşmaya başlar. Bu şekilde oluşmayan mantar genelde mantarlı bir kişinin ayakkabısını giymekle bulaşır. Kaşıntı ve kızarıkla başlar. Hızlı yayılır ve bulaşıcıdır. Hem insandan insana hem de ayak parmaklarından tırnaklara bulaşabilir.

ayaklar

Bu hastalık, inanılmaz derecede kaşıntı yapar. İlk başlarda çok tatlı kaşınır. Taki deri yapısı bozulana kadar. Deri yapısı boğulduğun da o tatlı kaşıntı yerini inanılmaz bir acıya bırakır. Tedavisi hiç kolay değildir. İlk olarak yapılacak şeylerin başında, hava alan ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir. İlaç tedavisi olarak birçok krem veya sprey olsa da tam olarak çözümü yoktur. Doktora başvurduğunuz da muhtemelen size bir krem verecek 3 ay gibi bir süre kullanmanızı isteyecektir. Tam olarak çözüm olmasa da sizi rahatlatacaktır. Bu hastalığın tedavisinde bir diğer yöntem ise kına yakmaktır. Yanlış duymadınız, kına sizi kremden ya da spreyden daha çok rahatlatır. Sprey sıktığınız da inanılmaz bir acıya neden olur. Kına kullanımından sonra yapmanız gereken, zor olsa da tahriş olan bölgeye elinizi dokunmamaktır. Bu hem mantarın çoğalmasına hem de mantarın tırnağınıza bulaşmasına neden olabilir.

Tırnağa bulaşan mantar tırnağın sağlıklı uzamasına engel olur. Yapısı bozulan tırnak yumuşar ve doğal şeklini kaybeder. Şekil bozukluğunun yanı sıra kokuda yapabilir. Çözümü kolay olmayan bu hastalıkta birçok hastalık gibi temizlikle çözülebilir. Her gün işten ya da spordan geldikten sonra mutlaka ayaklarınızı yıkayın. Soğuk suyla yıkarsanız, rahatladığını hissedeceksiniz. Her gün giydiğiniz çorapları değiştirmeniz yararınıza olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Bu içeriği gönderdiği için Orhan CENGİZ’e teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir