Tonç, iki arazi arasında sınır belirtmesi amacı ile bırakılmış tümsektir. Tonç da ki farklılık en baştan yüksek veya alçak olmak zorunda değildir. Arazinin sürülme yönüne göre bir taraf zaman içerisinde yüksekte kalabilir.
Eş düzey arazilerde ekim işlevi ne tarafa olursa olsun, toprak zamanla kayacağından Tonç bölgesi giderek yukarıda kalır ve zamanla bu bir tümseğe dönüşecektir. Böylesi durumlarda araziler arası sınır tümseğin tepesi varsayılır.
Eğimli bir arazi aşağı doğru sürülürse ve sürme işlemi her seferinde diğer arazinin sınırında biterse zamanla Tonç’un bir tarafı yüksekte kalacaktır. Böylesi durumlarda arazinin kadastro sınırı tümseğin alt tarafı kabul edilir. Tonç, üst arazi sahibinin bu bölgeyi ekememesinden dolayı yükseldiği varsayılır.
Eş düzey arazilerde [Şekil-3] bazen aradan bir bent, kanal veya dere akar. Su bölgenin şeklini sürekli olarak değiştireceğinden sınır muhtemelen sürekli kayacaktır. Yıllar önce sınır teşkil eden bir akıntı zamanla Bir taraftan yemeye başlar ve sınır diğer arazide kalır. Böylesi durumlarda en güvenilir seçenek önceki kadastro sınırı olacaktır.
Genellikle Tonç’larda taş, yabani bitki, çalılık veya ağaç bulunur. Bu etkenlerin zaman içerinde değişmesi (özellikle ağaç için) genellikle çok zordur. Arazide güvenilir sınırlar olarak kabul edilirler.